Afrikaweek Oude IJsselstreek

Ulft - Van zondag 23 juni tot en met vrijdag 28 juni vindt de eerste editie van de Afrikaweek Oude IJsselstreek plaats in de gemeente Oude IJsselstreek. 
De week wordt afgetrapt met een gratis toegankelijk Afrikafestival op zondag 23 juni in de DRU Cultuurfabriek in Ulft. Tijdens dit festival presenteren zich organisaties uit onze gemeente die actief zijn rond Afrika of rond migratie op een informatiemarkt. In de popzaal staat een aantal stands die Afrikaanse spullen en kunstwerken verkopen. Ook is er van alles te beleven via workshops (Afrikaanse collages, voor kinderen), djembélessen, films en voordrachten over Afrika, duurzame ontwikkelingsdoelen en migratie. 
Naast een viertal Afrikanen uit Benin en Burundi, zijn er ook enkele topmensen present. 
Choreograaf Feri de Geus die dans inzet als instrument voor bewustwording in veel Afrikaanse landen, waaronder Benin. Daar studeerde hij een voorstelling in met lokale leerlingen van een lerarenopleiding rond seksuele voorlichting. Hij vertelt over zijn werk en laat opgenomen danssessies zien.
Acteur Bright Richards die het toneel betreedt voor een aangrijpende performance onder muzikale begeleiding van muzikant Lamin Kuyateh. Op indringende en komische wijze vertelt hij over zijn vlucht uit een door burgeroorlog geteisterd Liberia, zijn aankomst in Nederland en het opbouwen van een nieuwe toekomst. De leidraad in de voorstelling is het door hem gekoesterde Afrikaanse gezegde: "Niet daar waar je vandaan komt, maar daar waar het goed met je gaat, is je thuis."
Op het festival is er voor jong en oud op deze dag van alles te beleven. De toegang is gratis.

In de week na het Afrikafestival, van maandag 24 tot en met vrijdag 28 juni, volgen verschillende themabijeenkomsten over gender en klimaatverandering. Het gaat daar over de verschillen en overeenkomsten tussen Nederland en Benin, wat van elkaar te leren en hoe betrokkenheid op elkaar te vergroten. De Afrikaweek Oude IJsselstreek wordt op vrijdagavond 28 juni afgesloten met een muzikaal optreden van de Oegandese zanger Maurica Kirya in het Ouhrlokaal op het DRU Industriepark. 
In aanloop naar de Afrikaweek organiseert Foodplaza Foundation de bijeenkomst 'Managers met een missie' en een optreden van het Watoto kinderkoor uit Oeganda op donderdag 20 juni. 

Meer berichten