Biebtip

Biebtip Ria te Kolste Lepelsnijder - Marjolein Hoff B - Jeugdboek

OUDE IJSSELSTREEK - Deze krant en bibliotheek Achterhoekse Poort werken samen in de online rubriek Biebtips. Elke twee weken geeft een medewerker van de bibliotheek een tip voor een boek of dvd.

Deel 144 door Ria te Kolste: Lepelsnijder - Marjolein Hoff B (jeugdboek).

Het verhaal gaat over Janis die samen met de oude Frid boven op een berg woont, ver van de bewoonde wereld. Hij kan uit hout de mooiste lepels snijden en versiert ze prachtig. De lepels zijn zo mooi dat Frid ze gebruikt als ruilmiddel voor eten en andere voorraden. Daarvoor moet hij de berg afdalen en Janis mag nooit mee, want dan kan de grote ziekte hem te pakken krijgen. Op en dag komt Frid niet terug en krijgt Janis bezoek van iemand die beweert dat Frid ook nooit meer terug zal komen, en dat de grote ziekte niet bestaat. Janis weigert dat te geloven, maar als hij het wachten zat wordt, besluit hij toch op pad te gaan. Samen met zijn hond Luki neemt hij het smalle bergpad naar beneden. Doodsbang…de grote wereld in. En dan ontdekt hij dingen die hij nooit had kunnen bedenken.

Janis is door Frid bang gemaakt voor de grote ziekte, ‘die kan sluipen en klimmen, springen, hollen en kruipen en zwemmen. Van mens naar mens, van huis naar huis’. Hij komt nooit in aanraking met andere mensen en schrikt zich dan ook wild als er ineens een vreemde man bij zijn hut opduikt. Die man vertelt niet alleen dat Frid nooit meer terugkomt, hij vertelt ook dat de grote ziekte niet bestaat. Janis kan het niet geloven; hem is immers altijd verteld dat het wél zo is. En toch is er een zaadje van onrust gezaaid… en dat zaadje wordt naarmate hij verder komt op zijn tocht steeds groter en groter. Het is fascinerend om te lezen hoe de wereld zich langzaam opent voor Janis en ongelooflijk pijnlijk om te beseffen hoe klein en naïef mensen kunnen worden gehouden door gebrek aan kennis. Tegelijkertijd is de liefde en veerkracht die in dit boek verwerkt zit prachtig en ontroerend.

Als lezer krijg je net als Janis steeds meer te horen over de wereld waarin hij leeft. Ook komt Janis steeds meer over zichzelf te weten, maar het is geen moment te voorspellen waar dit verhaal naartoe gaat! Het verhaal wordt steeds spannender en zit erg mooi in elkaar.

Marjolein Hof is een succesvol schrijfster. Haar bekendste boek is Een kleine kans

Aan Lepelsnijder heeft ze 5 jaar gewerkt. De inspiratie voor het verhaal vond ze in een schilderij van Ludwig Richter, Teich im Riesengebirge. Op dit olieverfschilderij is een oude man, een jongetje en een hond te zien die door een onherbergzame steenvlakte lopen. De scène prikkelde haar fantasie: waarom loopt die man daar met dat jongetje en waar gaan ze naar toe? Lepelsnijder is het antwoord op die vraag.

Het is een ander soort boek dan we van Hof gewend zijn. Dit is een vrij dik boek geworden (bijna 300 blz.) , in de derde persoon geschreven en het is naast een psychologisch portret van Janis ook een (kalm) avonturenboek. Het landschap, de mensen en de gebeurtenissen worden uitvoerig beschreven. Het verhaal is geplaatst in een fictieve middeleeuwse setting.

Janis moet de wereld leren kennen en zijn plaats daarbinnen vinden. Dit wordt mooi en geloofwaardig beschreven. Het is ook een spannend verhaal, zeker als duidelijk wordt wie de ouders van Janis zijn.

Annette Fienieg heeft het boek geïllustreerd en de fraaie kaft gemaakt. We zien op de kaft een sleutelscène uit het boek: Janis die zijn angst overwint en over een gevaarlijke brug naar de overkant gaat, een onbekende toekomst tegemoet.

Boven elk hoofdstuk zien we de lepels die Janis snijdt afgebeeld.

Een klassiek, wat traag, maar intrigerend en sfeerrijk (voorlees) boek, dat naar het einde toe steeds spannender wordt en waarin de personages mooi tot leven komen.

Meer berichten