Mevrouw Jansen: "Mijn tuintje is een leuk stuk privacy." (foto: Roel Kleinpenning)
Mevrouw Jansen: "Mijn tuintje is een leuk stuk privacy." (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Veel stress, maar 't tuintje blijft

TERBORG - Ze is al wat ouder, maar is niet op haar mondje gevallen. Huurbazen en overheid moeten netjes met mensen omgaan vindt Anna Jansen. Een brief sturen met de mededeling dat je tuin een week later wordt gesloopt hoort daar in haar ogen niet bij.

door Nick Moritz

"Ik schoot helemaal in de stress van die brief", vertelt de bewoonster uit het Wijnwaarden in Terborg. "Voor de verbouwde Jorisschool komt een klein stadspark. Daar kijk ik straks op uit. Aan die kant van de woning heb ik ook nog een tuintje, een leuk stukje privacy. Nu stuurde woningcorporatie Wonion op 23 mei een brief met de mededeling dat mijn voortuintje wordt geruimd. Op 27 mei zouden ze daarvoor een informatiebijeenkomst houden. Dat is vier dagen later! Ik was in die tijd helemaal niet thuis en vond de brief pas na Hemelvaart. Maandag 3 juni stond er al iemand aan de deur om te vertellen dat ze donderdag mijn tuin zouden slopen."

Mevrouw Jansen is 82 en noemt zich zelf digibeet, maar per brief en telefoon weet ze precies waar ze moet zijn. Ze laat niet zomaar over zich lopen. "Mooi niet. Ik heb eerst een kennis gebeld met verstand van juridische zaken. Ook verhuurders hebben plichten, begreep ik al snel. Voor aankondigingen van veranderingen gelden regels en termijnen. Dus heb ik zelf een brief geschreven en die dezelfde dag nog bij Wonion bezorgd, persoonlijk wel te verstaan. Ik geef mijn tuintje niet zomaar op. Desnoods zou ik me aan het hek vastketenen. In mijn jonge jaren heb ik wel vaker flink geprotesteerd."

Het vastketenen bleek niet nodig. Wonion reageerde vlot en woensdag stond er al een medewerker aan de deur. "Het zou allemaal goed komen begreep ik. Mijn tuintje kon toch blijven en dat zou hij de uitvoerder gaan vertellen. Toen ik de uitvoerder even later aansprak, bleek die van niets te weten. De brief was van Wonion, maar de aanleg gebeurt weer door de gemeente. Ik heb in elk geval direct Wonion weer gebeld. Daar verzekerde men mij dat het allemaal goed zou komen. Begrijpt u mijn onrust: ik kan er slecht van slapen."

Bij Wonion kon men woensdagmiddag niet tijdig reageren. Maar het lijkt allemaal goed af te lopen voor mevrouw Jansen. Op het moment dat de fotograaf van de krant aanwezig is, wordt zij gebeld door Wonion. De mededeling dat haar tuintje mag blijven, brengt tranen van blijdschap in haar ogen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden