Wim Kämink in het manufacturenwinkeltje van tante Mieneken, nu te zien in het Hofshuus. (foto: Roel Kleinpenning)
Wim Kämink in het manufacturenwinkeltje van tante Mieneken, nu te zien in het Hofshuus. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

'Terug de geschiedenis ingezogen'

Varsseveld - Speelgoed, sieraden, ondergoed, naaispullen en drogisterijartikelen; vrijwel alles was sinds de jaren 30 te koop in het winkeltje van 'Tante Mieneke' in IJzerlo. In 1981 overleed Tante Mieneke en de zaak sloot.

door Simone van de Wardt

Wim Kämink is achteraf erg blij dat hij de artikelen van zijn ouders heeft overgenomen en opgeborgen op zolder. "Toen mijn vader mij in 1969 vroeg het winkeltje over te nemen, had ik eigenlijk helemaal geen belangstelling," vertelt hij. "Mijn moeder heeft de winkel draaiende gehouden tot haar overlijden. Mijn vrouw en ik hebben destijds besloten de spullen op te bergen op zolder, of hoe wij dat thuis noemden: 'de allerhoogste'."

Nostalgie

Tot 2007. Wim merkte dat er veel vraag was naar alle oude spulletjes die inmiddels al jaren functieloos op zolder lagen. Dat bracht hem op het idee om de zolder om te bouwen tot een klein museum waar mensen regelmatig langskwamen om wat nostalgie op te komen snuiven. Inmiddels vinden Wim en zijn vrouw het tijd om deze nostalgie door te geven naar een andere plek.


"We hebben met verschillende instanties contact gehad, zoals het openluchtmuseum, die wel oren hadden naar de spullen van mijn vader," vertelt Wim. "Op een andere plek wilden mensen ook wat overnemen, maar niet alles, omdat dat niet allemaal paste.
Dat vind ik jammer; ik ben bereid de hele boel over te doen, maar zoals het nu samen is, zo moet het ook bij elkaar blijven."

Hofshuus

Toen was daar Elly, een van de beheerders van Het Hofshuus in Varsseveld.
Ook zij had wel interesse om het minimuseum van Wim te verplaatsen naar de al bestaande museumboerderij. "Het manufacturenwinkeltje past perfect bij wat we al hebben," vertelt ze. "We moesten wat ombouwen en verschuiven, maar het is allemaal gelukt. En we konden natuurlijk aan de wens van Wim voldoen; alles is netjes bij elkaar gebleven en het geheel komt mooi tot zijn recht."

Verhaal

Wim is blij met het resultaat en dat is dan ook te merken aan de passie, kennis en kunde waarmee hij honderduit praat over het assortiment en de geschiedenis er achter.
"Bij alles wat ik uit het winkeltje vastpak heb ik een verhaal. Het doet me denken aan vroeger, ik word zo terug de geschiedenis in gezogen. Ik ben heel blij dat het zo'n mooie bestemming heeft gekregen. En dat het dicht bij huis is, is natuurlijk ook mooi meegenomen.
Zo kan ik gemakkelijk langskomen en erover vertellen aan mensen die met mij terug de geschiedenis in willen."

De opening is op woensdag 5 juni om 13.30 uur bij het Hofshuus aan de Leemscherweg 24 in Varsseveld. In de maanden juni, juli en augustus is het Hofshuus doorgaans elke woensdag- en zaterdagmiddag geopend voor bezoekers.

Meer berichten