Renske Waardenburg en wethouder Peter van de Wardt. "Wat ik belangrijk vind is dat je deze mensen perspectief biedt." (foto: Roel Kleinpenning)
Renske Waardenburg en wethouder Peter van de Wardt. "Wat ik belangrijk vind is dat je deze mensen perspectief biedt." (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Wat doet migratie met mensen?

Oude IJsselstreek – "Er wonen in onze gemeente 70 verschillende nationaliteiten", zegt Renske Waardenburg, adviseur op het gebied van vluchtelingen bij de gemeente Oude IJsselstreek. "Ze hebben allemaal hun eigen cultuur. We kunnen van elkaar leren en daardoor ga je met andere ogen naar je land kijken." Migratie is één van de onderwerpen op zondag 23 juni tijdens de Afrikaweek, die tot en met 28 juni wordt gehouden.

door Carla van der Meer


"We hebben hier in Oude IJsselstreek sinds de verhoogde vluchtelingenstroom die in 2015 op gang kwam, 305 vluchtelingen opgevangen", laat Waardenburg weten. "Een derde is onder de 18 jaar. De meeste vluchtelingen, 159, komen uit Syrië en uit Afrika zijn er 69 vluchtelingen, waarvan 47 uit Eritrea."

Fatsoenlijk opvangen

"Toen de stroom mensen op gang kwam, hebben we gekeken naar de kwaliteit van leven en naar een manier om deze mensen fatsoenlijk op te vangen", vertelt wethouder Peter van de Wardt. "We vonden het niet humaan om hen eerst in een 72-uurs opvang op te vangen. Samen met woningcorporatie Wonion hebben we de mogelijkheden bekeken. Zij hadden niet genoeg huurhuizen, dus hebben wij een aantal nieuwe locaties ontwikkeld, zoals de Sint Jorisschool in Terborg, de oude peuterspeelzaal van Hummeltje Tummeltje en tiny houses in Varsseveld en een aantal chalets in Sinderen. Wat ik belangrijk vind is dat je deze mensen perspectief biedt en dat ze hier een goed thuis hebben. Ze zijn onder erbarmelijke omstandigheden gevlucht. Sommige van hen met een bootje via mensenhandelaren. Vaak is dan ook de opvang erbarmelijk. We moeten in Europa meer solidariteit tonen en met elkaar hier een passend antwoord op vinden." De mensen vluchten om verschillende redenen uit hun land. Het zijn onder andere politieke maar ook economische vluchtelingen. "Hier gingen de mensen in de jaren 50 weg om in Canada of Australië een beter bestaan op te bouwen", zegt Van de Wardt. "Mijn opa is begin vorige eeuw gevlucht vanuit het Ruhrgebied omdat het hier in Nederland beter was." "De nieuwkomers hebben een heel andere cultuur", zegt Waardenburg. "Ze hebben veel meer een 'wij-cultuur'. Als je iemand vraagt wat hij of zij wil worden, dan wordt er eerst met de familie overlegd. Daarom is het fijn dat we mensen hebben die hier al langer zijn en die aan de nieuwkomers kunnen uitleggen hoe het er hier in Nederland aan toe gaat." "Op 23 juni zijn we als gemeente te gast bij de Afrikaweek", zegt Van de Wardt. "Wij vertellen over de Oude IJsselstreek en migratie en onze ervaringen als overheid. Er komen een paar mensen die hun ervaringen met ons willen delen." De Nederlandse gemeenten krijgen elk jaar van het Rijk de opdracht om een bepaald aantal mensen op te nemen. "Wij zitten boven die norm", geeft Van de Wardt aan. "We hadden sinds 2015 zo'n 280 mensen moeten huisvesten. Dat zijn er 305 geworden." Informatie: www.afrikaweekoudeijsselstreek.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden