Expositie in de Georgiuskerk.
Expositie in de Georgiuskerk. (Foto: )

Terborg viert volop 600 jaar stadsrechten

Terborg - Op 23 april 1419 werd door de Heren van Wisch aan de inwoners van Terborg stadsrechten geschonken. De viering van 600 jaar Stad Terborg wordt op grootse wijze gevierd. Het stratenstandbeeldenproject was een groot succes, evenals het scholenevent met de projectweek voor de kinderen van basisschool Dynamiek.

Een ander icoon van dit feestjaar is de historische expositie in de Georgiuskerk in de Hoofdstraat. Alles over de kleurrijke geschiedenis van Terborg is daar tentoongesteld en verwoord in een boekje. Wat te denken van een echte Terborgse auto, een kanonskogel afgeschoten in Terborg, zeer oud schutterszilver, de originele akte van de Terborgse stadsrechten, originele mallen van Vulcaansoord, een brandweerpomp, een 15e eeuwse deur uit de Hoofdstraat van Terborg, een kermismaquette en een voor velen herkenning oproepende powerpoint met honderden foto's over Terborg, haar Terborgenaren en buren. Zelfs een filmpje van de RAF met de beschieting van kasteel Wisch in de oorlog is voorhanden.

Het bezoek aan de expositie is tevens een mooie gelegenheid om de functiewijziging van de voormalige kerk te zien. Op het terras kunnen de bezoekers napraten. De expositie is in de weekenden nog geopend tot en met 2 juni en extra op Hemelvaartsdag.

Aansluitend aan de Hemelse 600 markt op Hemelvaartsdag en het 40e Terborg Toernooi, viert Terborg het weekend van 14 tot en met 16 juni haar verjaardagsfeest XXL met op vrijdag een optreden van DJ DanJah Mooren & Friends, zaterdagavond is Van Dik Hout te gast en zondagmorgen het grote Terborgse Stadsontbijt. Een koersbaltoernooi op 6 juli, op 7 juli een multi kindersportdag, 18 augustus de finale van de Ronde van de Achterhoek en Achterhoek Run, 5, 6 en 7 september groot openluchtspel 't Straatje op het Jorisplein, op 14 september (Open Monumentendag ) staat Terborg centraal, 21 en 22 september moordspel Project M, 28 september een bridgedrive en afsluitend het kermisweekend.

www.terborg600.nl

Meer berichten