Jonah Falke met zijn nieuwe boek in de kroeg van Michel Gervers. "Ik voel me eigenlijk nergens thuis." (foto: Roel Kleinpenning)
Jonah Falke met zijn nieuwe boek in de kroeg van Michel Gervers. "Ik voel me eigenlijk nergens thuis." (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

'De mooiste vrouw van de wereld'

Ulft - In september 2016 verscheen 'Bontebrug', de uitstekend ontvangen debuutroman van Jonah Falke. Het deels autobiografische boek vertelt de belevenissen van een Achterhoekse jongeling, die opgroeit in buurtschap Bontebrug en vertrekt naar Amsterdam om schilder te worden. Over enkele dagen verschijnt zijn tweede roman 'De mooiste vrouw van de wereld'. Vandaag, vrijdag 25 mei is de boekpresentatie.

door Marcel van Berkum

Vanuit Ulft vertrok een bus vol Achterhoekse kennissen van Jonah Falke naar Amsterdam om er bij te zijn. De feestelijke presentatie van 'Bontebrug' vond nog plaats in café Gervers in Ulft. "Ik vond voor dit nieuwe boek een andere locatie passender." Het art deco etablissement Paleis van de Weemoed is nu plaats van handeling. De nieuwe roman moet beslist niet worden gezien als een vervolg op 'Bontebrug'. De Achterhoek wordt ook niet genoemd. Wel zullen Achterhoekse lezers de naam Neue Liebe herkennen. De uitgaansgelegenheid in Bocholt wordt in het boek 'een bordeel net over de grens' genoemd. "Het eerste exemplaar ontvangt een dochter van Riek, die model stond voor de persoon Helga", onthult Jonah Falke. De auteur gaf in Amsterdam in het echte leven tot haar dood thuiszorg aan Riek.

Rauw

In dit boek zijn wel meer autobiografische elementen terug te vinden. De hoofdpersoon, die niet toevallig ook Jonah heet, is geen streber en laat de beslissingen graag over aan anderen, zoals vriendin Lotte. "Zo ben ik ook", zegt de 28 jarige auteur. 'Ik bekijk het graag van een afstand en laat vaak anderen beslissen." Het is een rauw boek, dat met direct taalgebruik de zelfkant van de maatschappij uitgebreid verdiept. "Ik vind dat die kant van de samenleving veel te weinig wordt belicht."

Veel gevraagd

Na het verschijnen van zijn debuutroman werd Jonah veel gevraagd. Hij schreef onder meer voor Vrij Nederland, HP/De Tijd en VPRO Nooit meer slapen en is vaste columnist bij de Gelderlander en op het Lebowski Blog. "Door de interviews ontmoet ik veel mensen en die belevenissen neem ik mee in mijn verdere werk."

Expositie

Jonah woont sinds enige tijd in Arnhem. "Ik woon er samen met mijn vriendin en werk er. Het ligt redelijk centraal tussen Amsterdam en de Achterhoek, maar verder heb ik weinig met Arnhem. Ik voel me eigenlijk nergens thuis." Een verhuizing naar Amsterdam ligt in de planning. Zijn atelier in Bontebrug houdt hij wel aan, want hij blijft ook schilderen en is bezig met de invulling van een expositie in het najaar.

Signeren

Jonah kan het vrijdagavond niet te laat maken bij de boekpresentatie en omlijstend programma, want zaterdag, tijdens Bookstore Day, wordt hij al om 11.00 uur in Lochem verwacht voor een signeersessie bij boekhandel Lovink en vanaf 14.00 uur is hij te gast bij boekhandel Raadgeep & Berrevoets in Doetinchem.

www.jonahfalke.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden