Saban en Sukriye beleven plezier aan  hun volkstuin in Doetinchem.
Saban en Sukriye beleven plezier aan hun volkstuin in Doetinchem. (Foto: )

Lekker aan het werk in de volkstuin

DOETINCHEM/OUDE IJSSELSTREEK - Het is weer tijd voor de tuin. Overal in onzer regio zijn mensen bezig met spitten, zaaien en poten. Zij vermaken zich prima in hun volkstuintje, dat zorgt voor ontspanning, frisse lucht en natuurlijk vers en gezond eten.

Door Leo Polhuys

Doetinchem kent meerdere volkstuincomplexen, zowel in de stad zelf als in Wehl. Vlakbij het station liggen zelf twee complexen, aan weerszijden van de spoorlijn. Aan de 'stadszijde' is alles afgesloten met hangsloten. Een buitenstaander komt hier niet zomaar binnen. Ook de verslaggever niet, hoewel hij met armgebaren tevergeefs probeert een tuinder ertoe te bewegen het hek open te maken.

Op complex Oost doet een vriendelijke mevrouw het hek open. Ze wil niet met de naam in de krant maar vertelt wel enthousiast over haar perma-cultuurtuin waar zoveel mogelijk op natuurlijke wijze en zonder bodembeschadiging wordt gewerkt.

Erg droog

Aan het eind van de rij zijn Saban en Sukriye druk in de weer om hun tuintje te begieten. Sabans schoonmoeder kijkt toe vanaf een bank voor het tuinhuisje. ''Tuinieren is een hele leuke hobby, ''zegt Saban, die nu zo'n drie jaar actief is op complex Oost en onlangs afscheid heeft genomen van de tuincommissie. ''Ik kan iedereen aanraden om te gaan tuinieren,want het biedt ontspanning en frisse buitenlucht.'' De tuin beslaat tweehonderd vierkante meter waar onder meer paprika's, uiten, knoflook en tuinbonen worden gekweekt. In een zelfgebouwd kasje worden tomaten gekweekt. De familie is druk bezig met water gieten. ''Het is erg droog, er zou best wat regen mogen vallen.'' De volkstuinders helpen elkaar. ''We wisselen kennis en ervaring uit en ook plantjes. Soms stoppen er mensen die langsrijden op het fietspad vlak achter onze tuin en vragen ze van alles over de tuin. Ook aan hen geef ik soms iets mee', 'zegt Saban. '"Het is altijd erg leuk als mensen belangstelling tonen.''

Plezier

Hoewel er in onze regio veel woningen zijn die zelf een groentetuin hebben, zijn er toch ook hier en daar plekken te vinden waar mensen gezamenlijk tuinieren. Dat is bijvoorbeeld het geval in Varsseveld. Aan de Zelhemseweg is al zo'n tien jaar het volkstuinencomplex met 35 tuinen in gebruik, vertelt mevrouw H. te Lindert van de volkstuinvereniging Varsseveld. ''Aardappels, sla, boontjes... er wordt hier van alles verbouwd. Meestal zijn het wat oudere mensen, soms een jongere. Een aantal mensen eet het hele jaar door van de tuin.De tuin geeft ontspanning en vers eten maar vooral ook plezier. Bovendien spreek je nog eens iemand en kun je iets van elkaar leren."

De volkstuin kent een kleine wachtlijst, dus belangstellenden moeten wel even geduld hebben voor ze aan de slag kunnen. In verband met de aanleg van de rotonde is de ingang tijdelijk aan de Klaproosstraat. Per fiets is de oude ingang aan de Zelhemseweg nog goed te bereiken.

Meer berichten