Vlnr: Harry Lubbers, Bert te Grotenhuis, René Leijzer, Henk Eelderink, Silvia Verheij en Raymond Hulbers. (foto: Roel Kleinpenning)
Vlnr: Harry Lubbers, Bert te Grotenhuis, René Leijzer, Henk Eelderink, Silvia Verheij en Raymond Hulbers. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Huur ook eens een mooie kerk

ETTEN - "Voor september 2020 krijgen we net een aanvraag binnen voor een huwelijk", vertelt René Leijzer, voorzitter van het Ettense comité van de Stichting Oude Gelderse Kerken (SOGK). "Op de datum die ze wensten konden ze niet in de DRU terecht. Op de terugweg naar huis kwamen ze langs Etten en zegen het silhouet van ons kerkje. En ja, dat bleek dus ook een trouwlocatie."

door Nick Moritz

Zoveel geluk heeft het plaatselijk comité in Etten niet vaak. De DRU is niet alleen een lastige concurrent als trouwlocatie, maar ook als onderkomen voor culturele activiteiten. "Dat heeft meer met de de bekendheid als met de mogelijkheden te maken", verzekeren de aanwezige leden van het zeskoppige comité. "Als trouwlocatie is dit natuurlijk een passende en romantische plek. Verder biedt onze kerk goed onderdak aan exposities en kleinere concerten. We verhuren de ruimte ook regelmatig aan verenigingen voor repetities."

De Oude of Maartenskerk in de dorpskern van Etten is eigendom van de SOGK. In 1996 werd het gebouw overgenomen van de Hervormde gemeente, die huurt de kerk nu voor een tweewekelijkse dienst terug van de stichting. "In principe is de kerk voor iedereen te huur. Voor klein onderhoud zijn wij afhankelijk van die huurinkomsten. De SOGK zorgt voor het groot onderhoud, een grondige restauratie is in 2003 afgerond. Binnenkort wordt de vloerbedekking in de consistoriekamer vervangen en zoiets is dus voor onze rekening."

Zoals bij veel vrijwilligersverenigingen is de bodem van de kas altijd goed zichtbaar, te goed meent het comité. "We hebben een aantal 'vaste klanten' zoals het Bachkoor uit Doetinchem en plaatselijke koren. De akoestiek is prachtig en daar wordt door die verenigingen dankbaar gebruik van gemaakt. We willen er graag meer bekendheid aan geven zodat meer verenigingen ons weten te vinden. Ook solo-artiesten kunnen hier optreden. Binnenkort komt zanger/pianist Roon Staal een optreden geven. Hij wist ons via de site www.oudekerketten.nl te vinden. Wij hebben hem omgekeerd op zijn site www.roonstaal.nl beluisterd en dat klinkt veelbelovend."

Op de site staat te lezen dat je voor driehonderd euro de man bent. Dan moet je verder wel alles zelf verzorgen. Het comité verricht geen hand- en spandiensten bij een concert of expositie. "Je huurt alleen de ruimte. Voor exposities is die ook verrassend goed bruikbaar, maar dan moet je wel alles zelf inrichten. Uiteraard mag iedereen voor de tijd aankloppen om de ruimte te bekijken. Daar maken we als vrijwilligers altijd tijd voor vrij. We doen dit omdat het belangrijk is voor een dorp om een monument als deze kerk 'levend' te houden. Het hoort bij de geschiedenis en de cultuur van de plaats en zijn bewoners."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden