Conny Huijskens en Wim Beijer, bestuursleden van Stichting Vrienden van Boukombé. (foto: Roel Kleinpenning)
Conny Huijskens en Wim Beijer, bestuursleden van Stichting Vrienden van Boukombé. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Afrikaweek: cultuur en informatie

Oude IJsselstreek – "Tijdens de Afrikaweek willen we de inwoners van Oude IJsselstreek laten ervaren wat de gemeente en wij als stichting Vrienden van Boukombé allemaal doen op het gebied van ontwikkelingszaken en klimaatdoelen", zegt Wim Beijer, secretaris van de stichting. "We hebben in de week van 23 tot en met 28 juni een uitgebreid programma." De Afrikaweek wordt op zondag 23 juni geopend bij de DRU Cultuurfabriek in Ulft.

door Carla van der Meer

Burgemeester Otwin van Dijk opent op 23 juni het festival om 12 uur. Op die dag zijn er diverse culturele, culinaire, informatieve en educatieve activiteiten over Afrika. Er komen thema's aan de orde als duurzame ontwikkelingsdoelen, migratie, gender en klimaatverandering. Zo is er een informatiemarkt met tien organisaties waaronder Gobal Development Africa, maar er is ook kleurrijke Afrikaanse kunst, een Afrikaanse rapper en een choreograaf die vertelt over een project met dansers in Bénin. Iemand van de gemeente vertelt over migratie. Verder is er een optreden van een Afrikaanse vrouwendansgroep en worden films over Afrika gedraaid. "Het is een festival in combinatie met inhoudelijke thema's, zegt Beijer. "We hebben voor deze afwisseling gekozen om het thema dichtbij de bezoekers te brengen."

"Bij het onderwerp migratie willen we onder de aandacht brengen waarom mensen migreren en wat hier de invloed van is", vertelt Conny Huijskes, beleidsadviseur Energie en Duurzaamheid bij de gemeente Oude IJsselstreek en eveneens lid van de stichting Vrienden van Boukombé. "Ik werk op het gebied van duurzaamheid en ik ben meerdere keren in Bénin geweest. We hebben het over de klimaatverandering die ook in Afrika aan de gang is. In 2015 zijn 17 klimaatdoelen gepresenteerd voor een beter klimaat. Elke gemeente kan hier zijn eigen invulling aan geven. Sommige doelen zijn hier al gerealiseerd, maar dingen kunnen altijd beter. De 17 klimaatdoelen kijken ook over grenzen heen." "Vandaar dat we de Afrikaweek hebben georganiseerd", geeft Beijer aan. "We willen dat mensen meer betrokken raken en meer kennis krijgen over deze onderwerpen. Als mensen meer van iets weten, krijgen ze meer begrip en raken ze meer betrokken bij de onderwerpen." "Afrikaanse gasten gaan in debat met de mensen hier", zegt Huijskes. "Ze praten over wat de parallellen zijn en wat de verschillen? Daar komen altijd interessante discussies uit voort en het haalt het onderwerp dichter bij huis." Gedurende de Afrikaweek zijn er op verschillende locaties diverse activiteiten. "Er is een film over wat de klimaatveranderingen doen voor de boeren hier en in Afrika", laat Huijskes weten. "Wat kunnen we van elkaar leren." "Verder is er aandacht voor het onderwerp gender", vervolgt Beijer. "We laten een documentaire zien over de rol van vrouwenorganisaties in de samenleving." Deelname aan de activiteiten tijdens de Afrikaweek is gratis. Voor het volledige programma: www.afrikaweekoudeijsselstreek.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden