De actievoerders van het comité Red de Paasberg op de plek waar de nieuwbouw van het Almende moet komen. "Het terrein waar de school moet komen, is veel te klein." (foto: Roel Kleinpenning)
De actievoerders van het comité Red de Paasberg op de plek waar de nieuwbouw van het Almende moet komen. "Het terrein waar de school moet komen, is veel te klein." (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

'Offer de natuur niet op'

Silvolde - "We begrijpen niet dat de Wezenthorst niet opgeknapt wordt. Een school die nog aan alle facetten voldoet en met een paar ingrepen weer jaren meekan", zeggen twee leden van Red de Paasberg, die wel hun verhaal willen doen, maar niet met naam in de krant willen. "De nieuwbouw van het Almende College is veel te modern. Het is zo'n 'glazen bak' voor langs de snelweg of in een grote stad, maar niet hier op de Paasberg. Zo'n 'snelweggebouw' past hier niet in Silvolde. De natuur moet je niet opofferen voor een school."

door Carla van der Meer

"De bestaande school, het Isala College, is zo mooi geïntegreerd in de omgeving", vervolgt Red de Paasberg. "Bovendien is het terrein waar de school moet komen veel te klein. De leerlingen moeten teveel aan ruimte inleveren. Ze moeten naar andere locaties om te gymmen. Bovendien werpt de school, die veel te hoog wordt, straks een schaduw op het zwembad."

"Het gebouw krijgt 3 bouwlagen en wordt 13 meter hoog." "De bomen eromheen zijn hoger", reageert Henk van der Esch. Hij is voorzitter bestuur Achterhoek VO, het bestuur van veertien scholen voor voorgezet onderwijs in de Achterhoek.

Minder leerlingen

"De burgers zijn te weinig betrokken bij de nieuwbouw", geeft Red de Paasberg aan. "De gemeente heeft meerdere aannemers uitgenodigd. Die hebben een plan en een begroting gemaakt. De goedkoopste is het geworden. De buurt heeft niets kunnen zeggen."

"De discussie over de nieuwbouw loopt al sinds 2013", zegt Van der Esch. "Er zijn veel openbare momenten geweest, ook in de gemeenteraad. We hebben toen al aangegeven dat als je kijkt naar het teruglopend aantal leerlingen dat het niet rendabel is om de Wesenthorst en de Bluemers open te houden. In een periode van tien jaar is het leerlingen aantal teruggelopen van 2.400 naar 1.500. We kijken naar de beste locatie voor de nieuwbouw. Die moet zowel voor leerlingen uit Varsseveld als Montferland bereisbaar zijn."

"We zijn in 2015/2016 met de eerste informatie naar buiten gegaan", zegt Peter van de Wardt, wethouder van de gemeente Oude IJsselstreek. "We snappen dat de mensen zorgen hebben als er in een keer een gebouw bij komt. Maar gehoor krijgen is wat anders dan gelijk krijgen. Niet iedereen zegt dat ze gehoord zijn, omdat ze geen gelijk hebben gekregen. Ik wil met iedereen in gesprek."

"Er is nooit een fase geweest waarin overlegd is of nieuwbouw wel de beste oplossing is", zegt Red de Paasberg. "Achterhoek VO heeft er met de gesel overheen geslagen en de gemeente gechanteerd. De gemeente werd bang en dacht: als we niet de benodigde 13 miljoen geven, dan gaat Achterhoek VO weg."

"We hebben de gemeente nooit gedreigd om weg te gaan", reageert Van der Esch. "We willen zelfs graag blijven, want we willen het onderwijs in de Achterhoek zo goed mogelijk verspreid hebben. We hebben met de gemeente overlegd hoe we zo goed mogelijk tot een exploiteerbare school kunnen komen. Dat is ons doel."

"Toen ik in de vorige periode wethouder was, lag er al een langgekoesterde wens om onderwijs in de Achterhoek te behouden", zegt Van de Wardt. "Achterhoek VO gaf vier hotspots aan, waaronder Silvolde. We willen hier de kwaliteit van onderwijs behouden. Maar hoe doe je dat praktisch en financieel als je met een krimpend aantal leerlingen te maken hebt? Als je de school op één locatie hebt, scheelt dat ook in kosten met de kantine en de mediatheek. Dat geld wordt gebruikt voor het onderwijs. Bovendien kan de bibliotheek hierdoor ook open blijven. Als de Wesenthorst, Bluemers en Isala over een jaar of tien maar voor een deel gebruikt worden, moeten wel al de drie gebouwen verwarmd en onderhouden worden. Achterhoek VO gaat als onderwijsinstelling over de kwaliteit van het onderwijs en wij gaan over het gebouw en waar dat komt. Bij het ontwerp is rekening gehouden met het aantal leerlingen in 2030. De planning is dat de nieuwe school in augustus 2020 klaar is. Bovendien betalen wij geen 13 miljoen. Achterhoek VO betaalt zelf ook 1,3 miljoen."

Unieke locatie

Over de indeling van de school is Red de Paasberg ook niet te spreken. "Het licht van de open bovenverdieping is in de hele omgeving te zien. Dat is storend als je bij de Paasberg wilt wandelen", aldus Red de Paasberg.

"De overlast van de verlichting valt wel mee", zegt Van der Esch. "Er is 's avonds alleen noodverlichting op last van de brandweer. Eén keer per jaar is er een schoolfeest en af en toe een keer een ouderavond."

"De Paasberg is een unieke locatie met alle voorzieningen die een school nodig heeft, zoals de sportaccommodaties", laat Van de Wardt weten. "Het gebouw wordt daar weloverwogen neergezet. We doen geen geweld aan de omgeving. Die zorg die we horen over de vleermuizen is terecht, en daar wordt met het licht rekening mee gehouden. Tussen school en houtwal worden aanpassingen gedaan."

"Verder is er voor de verkeersontsluiting geen geld", zegt Red de Paasberg. "Terwijl wel beloofd was, hier iets aan te doen. De Kiss & Ride is een probleem. Op dagen met slecht weer zullen er veel auto's zijn. Dan loopt alles vast." Van der Esch: "Wat de verkeersoverlast betreft heeft Red de Paasberg een terecht punt. We kijken hoe de ontsluiting het beste geregeld kan worden."

"Wat het verkeer betreft, dat zijn voor 80 tot 90 procent fietsers", vertelt Van de Wardt. "We gaan een extra fietspad, aanleggen tussen Silvolde en Ulft, zodat jongeren makkelijk van Ulft naar Silvolde kunnen fietsen. Dit fietspad sluit bovendien aan op de fietsroute Doesburg-Bocholt. Verder halen we de verkeersdrukte uit het gebied van Azora door de aanrijroutes te herverdelen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden