Biebtip

Biebtip: Keukenmeidenroman

OUDE IJSSELSTREEK - Deze krant en bibliotheek De Achterhoekse Poort werken samen in de online rubriek 'Biebtips'. Elke twee weken geeft een medewerkers van de bibliotheek een tip voor een boek, dvd of tijdschrift.

deel 32 door Bea Smits

De keukenmeidenroman - Kathryn Stockett

Toen het boek van Kathryn Stockett in de Nederlandse vertaling uitkwam, met de titel Keukenmeidenroman, dacht ik dat het een soort "liefdesromannetje" zou zijn.
Het tegendeel is waar.

Nadat het boek in 2009 in Amerika was verschenen en heel beroemd werd, werd het hier in Nederland in 2010 ook een bestseller en was het erg vaak gereserveerd en uitgeleend.
Het duurde dus even voordat ik het kon lezen, maar toen was ik ook erg onder de indruk van dit verhaal, dat je kippenvel bezorgt omdat het echt gebeurd zou kunnen zijn destijds in de jaren 60 met o.a. de Ku Klux Klan, John F. Kennedy en Martin Luther King.

Normaal gesproken ga ik niet zo gauw naar een film van een boek dat ik gelezen heb: ik ben vaak bang voor een teleurstelling als de film niet past bij het beeld dat je tijdens het lezen hebt gekregen.
Nu ben ik toch naar de bioscoop geweest om The Help te gaan bekijken en werd ik blij verrast: de film was prachtig om te zien. Je werd helemaal meegenomen terug in de tijd. Soms gaf dat net als bij het lezen van het boek weer een beklemmend gevoel.
Maar ook was veel humor en ontroering.
De goed weergeven sfeer van de schokkende alledaagse werkelijkheid van een halve eeuw geleden in Amerika maken The Help tot een indrukwekkende film.
De dvd is dus, ook na het lezen van het boek, een aanrader!

Dit romandebuut van Kathryn Stockett uit speelt zich af in de stad Jackson in de zuidelijke staat Mississippi. In de tijd van John F. Kennedy 's presidentschap had zwarte bevolking nog te lijden onder de rassenscheiding tussen blank en zwart. Destijds waren zwarte vrouwen geliefd als keukenmeid en als kindermeisje, maar ze moesten zich schikken naar de wispelturige, soms gemene, blanke, vrouwelijke werkgevers.
In 1962 gaat de jonge journaliste Eugenia Skeeter werken bij een lokale krant. Na vier jaar universiteit voelt ze zich minder thuis bij haar provinciale vriendinnen. Deze jonge vrouw die schrijfster wil worden, besluit een boek te schrijven waarin zwarte vrouwen anoniem hun aangrijpende levensverhaal kunnen vertellen. Zij haalt als eerste het zwarte dienstmeisje Aibileen, de huishoudster van Skeeters beste vriendin Hilly, over om mee te werken aan een boek over hun ervaringen, de mishandelingen en vernederingen die zij moeten ondergaan. Aibileen's vriendin Minny wil ook haar ervaringen vertellen en ook de andere dienstmeisjes durven, na verloop van tijd, anoniem en in het geniep hun verhaal te doen. Het boek is een aanklacht tegen het blanke racisme en slaat in als een bom.

De speelfilm The Help uit 2011, met Emma Stone (Eugenia Skeeter), Viola Davis(Aibileen Clark) en Octavia Spencer(Minny Jackson) is gebaseerd op de Keukenmeidenroman. The Help kreeg veel nominaties voor Oscars, Bafta en Golden Globe.

Alleen Octavia Spencer won een Oscar, Bafta en Golden Globe voor de rol van Minny.

Meer berichten