Biebtip

Biebtip: Onder de meidoorn

OUDE IJSSELSTREEK - Deze krant en bibliotheek De Achterhoekse Poort werken samen in de online rubriek 'Biebtips'. Elke twee weken geeft een medewerkers van de bibliotheek een tip voor een boek, dvd of tijdschrift.

deel 31 door Anita te Ronde.

Onder de meidoorn - Ai Mi

Jing Qiu is een onschuldig Chinees middelbare schoolmeisje uit een arm gezin. Intelligent en sterk, gehoorzaam aan de Partij, bang voor alles wat haar familie eventueel zou kunnen overkomen en gehersenspoeld door de Culturele Revolutie.

Ze wordt naar een bergdorp gestuurd voor 'heropvoeding' en wordt daar verliefd op Lao San. Door het verschil in sociale afkomst en haar jeugd is een verhouding uitgesloten, maar hun liefde is te sterk om te negeren. Wanneer hij uiteindelijk uit haar leven lijkt te verdwijnen, moet Jing beslissen of deze liefde echt was en of ze naar hem op zoek wil.

Opgegroeid in China woont de auteur nu in de VS. Ze schrijft in het Chinees en publiceerde delen uit deze roman online vanaf 2007. Het boek is een icoon geworden voor de nieuwe generatie Chinezen en verfilmd als 'Under the Hawthorn Tree' door Zhang Yimou. Boeiend liefdesverhaal, dat een uitstekende indruk geeft van de verschrikkingen van de Culturele Revolutie en het communistische beleid.

Ik was erg onder de indruk van de invloed van het communisme en de beperking in haar vrijheid van de hoofdpersoon Jing Qiu. Ik heb kennis gemaakt met een heel andere wereld/maatschappij dan de onze en ben benieuwd hoe het u vergaat als u dit boek leest.

Meer berichten