Biebtip

Biebtip: Het meisje dat verdween

OUDE IJSSELSTREEK - Deze krant en bibliotheek De Achterhoekse Poort werken samen in de online rubriek 'Biebtips'. Elke twee weken geeft een medewerkers van de bibliotheek een tip voor een boek, dvd of tijdschrift.

deel 29 door Erna Wevers, bibliotheek Aalten.

Het meisje dat verdween - Els Florijn

Ik las een boek, dat werkelijk prachtig was.
Het heet: "Het meisje dat verdween", geschreven door Els Florijn.
Het verhaal is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van het Jodinnetje Ellie Frank.(De andere familie Frank.) Els Florijn vertelt over de familie Stein. Ze hebben een aangenomen dochter: Lotte. Moeder is al achtendertig jaar en ze verwacht niet dat er nog een kindje komt. Toch gebeurt dit. De kleine Ditte wordt op 14 mei 1940 als Edith Caroline Stein geboren. Dan komt de oorlog. De familie Stein heeft een probleem, ze zijn Joods. Ze gaan onderduiken, maar Ditte is pas drie jaar en de boer vindt het te gevaarlijk wanneer ze meekomt. Ditte blijft achter en wordt door de huishoudster meegenomen. De burgemeester vraagt een verblijfsvergunning aan voor het meisje, maar dit wordt geweigerd. Ditte wordt anderhalve week later al op transport gezet naar Auschwitz. Daar wordt het driejarig meisje direct na aankomst vergast.
In het begin lopen twee verhaallijnen door elkaar heen en dat maakt het een beetje verwarrend, maar toen ik daar eenmaal doorheen was kon ik het boek niet meer wegleggen. Wat moet dit voor het gezin geweest zijn… De impact, die dat heeft, niet te geloven. Ik weet zeker dat die ouders eindeloos gedacht hebben, hadden we maar… Dat is natuurlijk in veel gevallen zo geweest. Daarom greep dit verhaal mij enorm aan. Dit meisje, dit kindje van drie jaar. Weggerukt uit alles wat bekend en dierbaar was. Hoe heeft dit alles kunnen gebeuren? Ik wil er verder niets meer over kwijt, omdat dit afbreuk zou doen aan het verhaal.

Het is heel erg de moeite waard om te lezen.

Achterin het boek staan enkele foto's, het heeft 232 pagina's en de uitgever is Mozaïek Zoetermeer.
Het boek is te leen in de vestigingen van Basisbibliotheek De Achterhoekse Poort.

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden