Biebtip

Biebtip: Sneeuwklokjes in Moskou

OUDE IJSSELSTREEK - Deze krant en bibliotheek De Achterhoekse Poort werken samen in de online rubriek 'Biebtips'. Elke twee weken geeft een medewerkers van de bibliotheek een tip voor een boek, dvd of tijdschrift.

deel 28 door Ingrid Jolink, bibliotheek Ulft.

Sneeuwklokjes in Moskou - A.D. Miller

zijn romandebuut.

(Genomineerd voor Man Booker Prize 2011 en LA Times Book Awards)

Omdat ik het echt de moeite van het lezen waard vind! En dat niet alleen; voor mij was het een groot plezier het te lezen en ik kijk uit naar zijn volgende boek.

Al een tijdje in onze collectie maar eigenlijk verbazend weinig uitgeleend. Wellicht door de niet aansprekende voorkant? Door de plastificering valt het mooie plaatje weg. Het is één donkere vlek terwijl je op de originele foto de prachtige basiliuskathedraal ziet, omgeven door anonieme mens-figuren en sneeuwvlokken.

Het verhaal wordt in de ik-vorm verteld door Nick Platt aan zijn toekomstige vrouw.
Nick, een Britse bedrijfsjurist, werkte in het begin van deze eeuw in Moskou. Hij zweeg lang over zijn tijd in Rusland maar heeft nu toch de behoefte haar er over te vertellen. Over het mooie Rusland met de gastvrijheid, cultuur en veerkrachtige mensen, het uitbundige uitgaansleven maar vooral over wat hij meemaakte in het moderne Moskou: een stad waar veel mensen leven op een koord, als ze vallen, als er iets misgaat, zijn ze alleen. Een stad waar decadentie hand in hand gaat met moreel verval en eenzaamheid.

Het boek begint met de verklaring van de titel:

Sneeuwklokje. 1 Een vroeg in het voorjaar bloeiend bolgewas, met een wit neerhangend bloempje.
2. Moskous Bargoens: Een lijk dat in de winter onder de sneeuw begraven ligt en pas nadat de dooi heeft ingezet tevoorschijn komt.

De schrijver zegt hierover: "A beautiful name for a horrible thing" Het gaat vaak om lijken van landlopers, alcoholisten maar incidenteel betreft het ook slachtoffers van moord.

Vanaf het eerste hoofdstuk overkomen Nick dingen en wordt hij meegezogen in avonturen en verwikkelingen. De vraag van het boek is: hoe kan het dat er vreselijke dingen gebeuren, terwijl er "normale" mensen zoals Nick Platt (en jij en ik) bij zijn? Waarom voorkomen zij de misdaden niet? Hoe normaal en betrouwbaar zouden wij zelf zijn? Hoe word je medeplichtig terwijl je "gewoon" je werk doet en een beetje plezier wilt hebben en meegeniet van luxe, schoonheid en bonussen? Het is een verhaal van morele degradatie en de vragen die dit oproept.

Behalve de thriller-elementen beschrijft A.D. Miller een heleboel aspecten van het Russische leven; politiek, economie maar ook: hoe gedragen Russen zich in de metro, wat doen ze in de datsja, welke invloed hebben de lange winter en de sneeuw. De corruptie en gewetenloosheid van sommige Russen én buitenlanders maar ook de kracht en moed en goedheid van de mensen.

Nick Platt wilde een ander leven dan zijn burgerlijke ouders, geen saai liefdeloos huwelijk, hij wilde spanning, uitdaging en een held zijn. Of hij dat heeft gekregen? ……Kom naar uw bieb of reserveer alvast via www.achterhoeksepoort.nl

Meer berichten