Tijdens Huntenkunst vorig jaar. (foto: Roel Kleinpenning)
Tijdens Huntenkunst vorig jaar. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

'De Finnen komen'

Ulft - Over een paar weken is het weer zover. Dan komen kunstenaars uit binnen en buitenland naar Ulft voor de 27ste editie van Huntenkunst. Dit jaar staat Finland centraal. Van vrijdag 24 mei tot en met zondag 26 mei kunnen bezoekers de kunstwerken van 230 internationale kunstenaars komen bewonderen bij de SSP-Hal op het DRU Industriepark. De opening is op vrijdagmiddag 24 mei om 16.00 uur, waarbij burgemeester Otwin van Dijk het woord zal voeren. De opening wordt omlijst door Finse hapjes en drankjes.

door Carla van der Meer

Nieuw dit jaar is het project waarbij negen afgestudeerde studenten van Artez zich presenteren. "We willen via de jeugdige kunstenaars van Artez een jeugdig publiek binnenhalen", laat Harrie Schenning, organisator van Huntenkunst weten. "Dit project wordt door de provincie gesubsidieerd met een bedrag van 12.000 euro. Bij de werken van de kunstenaars van Artez staat de werkelijkheid centraal. Het is eigentijdse kunst. Een combinatie van bestaande dingen met eigen aanvullingen om er zo een eigen bestemming aan te geven. Soms zijn de werken maatschappelijk kritisch maar vaak gaan ze uit van filosofische beschouwingen. Eén van de jonge Gelderse kunstenaars is Valentina Gal uit Silvolde." Ook nieuw is het beeldmerk van Huntenkunst. "We zijn bezig om dit beeldmerk te maken zodat Huntenkunst herkenbaar is", zegt Schenning. "Dit wordt gedaan door grafisch ontwerper Gerard Massop. Het gaat om een krachtig, sprekend beeld zodat voor iedereen meteen herkenbaar is dat het om Huntenkunst gaat."

Weer meer deelnemers

"Huntenkunst blijft groeien", laat Schenning weten. "Dit jaar hebben we weer meer deelnemers. Ieder jaar zijn er nieuwe kunstenaars en dat maakt het ook interessant. Zo is er steeds iets nieuws voor het publiek." Ieder jaar komen er ook weer nieuwe landen bij, zoals dit jaar Finland, Estland en Cuba. "We zetten elke editie een land centraal waarvan nog geen kunstenaars hier geweest zijn", vertelt Schenning. "Dit jaar is dat zoals gezegd Finland. Terug in eigen land maken de kunstenaars reclame voor Huntenkunst en dan zien we in de navolgende jaren ook kunstenaars uit die landen naar Ulft komen. Voor de Finnen is er veel aan gelegen om contacten met Europa te hebben. We zijn verheugd dat ze in de tweede helft van het jaar het voorzitterschap van de EU hebben. Het land dat dan het voorzitterschap heeft, staat ook altijd centraal op Huntenkunst. Er doen inmiddels ongeveer 25 landen mee aan Huntenkunst. Het werk van de acht Finnen gaat soms naar realisme en soms naar abstract." Tegelijk met Huntenkunst exposeren de Finnen bij Galerie bij de Boeken in de DRU Cultuurfabriek.

"Ook nieuw is dat we internationaal erkend zijn", zegt Schenning. "Huntenkunst heeft bestaansrecht. Dat blijkt ook uit de subsidies. Van de gemeente krijgen we 2.500 tot 5.000 euro subsidie.

www.huntenkunst.org

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden