Vlnr: Mike Broekenhuizen, Henk Wanders en Peter van de Wardt ondertekenen de gezamenlijke intentieverklaring. (foto: Roel Kleinpenning)
Vlnr: Mike Broekenhuizen, Henk Wanders en Peter van de Wardt ondertekenen de gezamenlijke intentieverklaring. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Samen schouders onder passend werk

Terborg – "Om mensen hun plek in de maatschappij te laten vinden, is een goede opleiding nodig", zegt wethouder Peter van der Wardt. "Ze kunnen zich dan verder op de ladder bewegen", vervolgt Henk Wanders van Anton Tijdink Techniekopleidingen. De gemeente Oude IJsselstreek en de Anton Tijdink Techniekopleidingen hebben daarom een intentieovereenkomst ondertekend om samen te werken op het gebied van onderwijs en werk.

door Carla van der Meer

Anton Tijdink Techniekopleidingen bestaat ruim 30 jaar. Wanders is één van de oprichters. "We hebben altijd samengewerkt met mensen uit het bedrijfsleven en de overheid", zegt hij. "We zijn trots op wat we hier doen. Tegenwoordig is het een leven lang leren. In het verleden volgden vooral jongeren een opleiding in de techniek, maar tegenwoordig zijn er ook steeds meer volwassenen die hier een techniekopleidingen volgen." "Dat heeft te maken met de zij-instroom van mensen, die uit een andere baan komen en de techniek in gaan en met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt", legt Mike Broekhuizen, directeur Anton Tijdink Techniekopleidingen uit. "We werken samen met het vmbo. Het onderwijs is altijd volgend aan het bedrijfsleven, maar je moet wel zorgen dat de afstand zo klein mogelijk is. Wij vragen aan de ondernemers waar ze behoefte aan hebben, en daar stemmen wij onze opleidingen op af." "Het gaat om participatie, onderwijs en economie", legt Van der Wardt uit. "Het onderwijs van de Anton Tijdink School, de participatie met mensen die uitvallen uit het arbeidsproces en hen weer aan een baan helpen en de economie van de grote maakindustrie die we hier in de regio hebben. We hebben handjes nodig. Daarom willen we een nog intensievere samenwerking aangaan met bedrijven en onderwijs zodat we nog meer mensen een plek kunnen bieden op de arbeidsmarkt. Ondernemers denken tegenwoordig niet meer alleen wat een werknemer hen economisch oplevert. Ze willen ook investeren om werknemers duurzaam te laten aansluiten op de arbeidsmarkt, door ze kansen te bieden. Het is investeren in de mensen, opleiding en ontwikkeling. Anton Tijdink Opleidingen is hierin uniek, zeker als het gaat om participatie met het bedrijfsleven. Daar is ook een vraag naar geschikte mensen. De economie bloeit." Een aantal weken geleden heeft de gemeente een project gepresenteerd waarin ze mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt laten aansluiten op het bedrijfsleven via opleidingen op maat. "Als mensen werk hebben, is dat goed voor hun eigenwaarde", zegt Van der Wardt. "Dat ziet je ook terug op andere terreinen. Ik geloof erin dat mensen zich willen ontwikkelen." "We zien het als een maatschappelijke verantwoordelijkheid om een meerwaarde aan onderwijs te bieden", zegt Broekhuizen. "Kwaliteiten die soms nog niet zichtbaar zijn, worden door onze opleidingen wel zichtbaar. Mensen ontdekken hoe leuk het werk in een bepaalde branche kan zijn."

Meer berichten