Biebtip

Biebtip: Deadline en De Chaos

OUDE IJSSELSTREEK - Deze krant en bibliotheek De Achterhoekse Poort werken samen in de online rubriek 'Biebtips'. Elke twee weken geeft een medewerkers van de bibliotheek een tip voor een boek, dvd of tijdschrift.

deel 26 door Annet Wamelink.

Rachel Ward : Deadline en De Chaos

Tijdens de Voorleeswedstrijd Read2Me in de bibliotheek, een voorleeswedstrijd voor brugklassers, las één van de deelnemers een fragment voor uit het boek Deadline van Rachel Ward. Het zal aan haar indringende manier van voorlezen hebben gelegen en de keuze van het fragment, ik wilde weten hoe het af zou lopen. Eenmaal begonnen heb ik het in één ruk uitgelezen, prachtig, een heel origineel verhaal met een verrassende spanningsopbouw. Een psychologische thriller voor tieners.
Daarnaast ook een stukje romantiek. Gelukkig is er ook een tweede boek, Chaos dat op zich gelezen kan worden, maar wel een vervolg is op Deadline.

Deadline

Jem kijkt dagelijks de dood in de ogen. Letterlijk: als ze iemand aankijkt, weet ze wanneer die persoon doodgaat. Vrienden maakt ze om die reden niet. Totdat ze Spider ontmoet: een einzelgänger, net als zij. Ze weet dat hij niet lang meer te leven heeft, maar toch gaat Jem met hem mee naar het reuzenrad The London Eye. Als ze in de rij staan ziet Jem dat alle mensen om haar heen dezelfde sterfdatum hebben. De datum van vandaag... Snel rennen ze weg. Seconden later vindt een terroristische aanslag plaats. Algauw zijn Jem en Spider de meest gezochte criminelen van het land. Hun vlucht mondt uit in een bloedstollende trip door Engeland, waarin ze steeds wanhopiger proberen
uit handen van de politie te blijven. Hoe kunnen ze kun onschuld bewijzen? En kan Jem de naderende dood van Spider voorkomen?
Een ingehouden verteld en goed gecomponeerde verhaal dat heel spannend is, mede door het vermoeden dat Spider zal overlijden en Jems verwoede pogingen het tij te keren.
De Chaos
De Chaos is het zenuwslopende vervolg op Deadline.
Net als zijn moeder ziet Adam in de ogen van de persoon die hij aankijkt de datum waarop die persoon zal sterven. Bij steeds meer mensen ziet Adam dezelfde dag en hij krijgt er beelden bij van brandende gebouwen en voelt een verstikkende pijn.
Op school ontmoet hij Sarah die schrikt van zijn verschijning. Hij is de jongen met het verbrande gezicht uit haar steeds terugkerende nachtmerrie. Ze ontwijkt hem echter tot ze zich realiseert dat Adam en zij misschien iets kunnen doen tegen het naderende onheil. Maar wat staat hen eigenlijk te wachten?
In De Chaos wordt de spanning pagina voor pagina opgebouwd om te eindigen in een zinderende finale.

Adam, de 17-jarige zoon van Jem en Spider, de hoofdpersonen uit 'Deadline', heeft de gave om de sterfdata van mensen te zien in hun ogen geerfd van zijn moeder. Hij ontdekt dat op 1 januari 2027 heel veel mensen in Londen om het leven zullen komen. Adam probeert te waarschuwen tegen de komende ramp, maar niemand gelooft zijn onwaarschijnlijke verhaal. Sarah droomt sinds ze zwanger is van haar eigen vader dat haar baby door Adam wordt meegenomen in een vuurzee. In een race tegen de klok raken de levens van Adam en Sarah steeds nauwer verbonden met elkaar. Het spannende, in de toekomst gesitueerde verhaal wordt afwisselend in de ik-vorm verteld door Adam en door Sarah. De twee jongeren doen er alles aan om de ramp af te wenden, ondanks al het onbegrip dat zij ontmoeten. Een beeldend geschreven verhaal, evenals "Deadline" superspannend.
Ik heb beide delen met heel veel plezier gelezen en hoop op een vervolg.

Beide boeken zijn te vinden in de jongerenkast in de bibliotheek. In de jongerenkast staan boeken voor de jeugd vanaf ongeveer 14 jaar.

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden