Biebtip

Biebtip: Meisjes van Mars

OUDE IJSSELSTREEK - Deze krant en bibliotheek De Achterhoekse Poort werken samen in de online rubriek 'Biebtips'. Elke twee weken geeft een medewerkers van de bibliotheek een tip voor een boek, dvd of tijdschrift.

deel 21 door Ria te Kolste.

Meisje van Mars - Anna Woltz/Vicky Janssen

Uitgeverij Querido
Dit is een boek uit de serie Slash-boeken.

Waargebeurde verhalen zijn populair, maar niet altijd goed geschreven. De oplossing: een jongere en een auteur samenbrengen. De één heeft schrijftalent, de ander een waargebeurd verhaal. Dat is het succes achter de Slash-boekenreeks. Door deze combinatie ontstaat niet alleen een boek met inhoud, maar ook met diepgang en kwaliteit. De schrijver / (slash) de jongere schrijven samen een boek dat leest als een roman, maar dat extra lading krijgt doordat je weet dat de meeste gebeurtenissen echt hebben plaatsgevonden.
Er zijn inmiddels 11 titels verschenen , van schrijvers als o.a. Lydia Rood, Edward van de Vendel, Mirjam Oldenhave, Bibi Dumon Tak, Anke Kranendonk etc.
De onderwerpen van de boeken zijn vaak heftig, zoals vluchtelingen, drugsgebruik, illegaliteit, weglopen, dakloosheid, ADHD enz.
Ze zijn geschreven voor jeugd vanaf 13/14 jaar (C-boeken), maar ook een aantal voor wat ouderen vanaf een jaar of 15 (D-boeken)

Het boek : Meisje van Mars gaat over Evert die geboren wordt als jongen, maar zich een meisje voelt.
Het verhaal vertelt hoe Evert op zijn zeventiende voorgoed verandert in Evy.

Evert weet vanaf zijn derde dat hij een meisje wil zijn. Hij heeft een hekel aan zijn jongenslichaam en verlangt naar jurken en lang haar.Van jongs af aan worden die gevoelens er door zijn omgeving uitgeramd. Evert is geboren in een woonwagenkamp en zijn ouders denken in stereotiepe jongens- en meisjespatronen.
Op de middelbare school wordt hij elke dag gepest. Hij wordt uitgemaakt voor homo en travestiet en bouwt een muur om zich heen om het continue getreiter en gefluister niet te hoeven horen.
Alleen als hij zich stiekem als meisje verkleedt, is hij gelukkig. Zo kan hij niet verder. Hij gaat er alles aan doen om een vrouw te worden.
Pas op de kappersschool keert het tij. Hij vertelt zijn klasgenoten gewoon wat er met hem aan de hand is. Er zijn hier zelfs leerkrachten die hem willen helpen. Dat werkt bevrijdend en geven hem kracht om verder te gaan in de strijd om het meisje te worden wat hij al zo lang wil zijn.

Het boek verbloemt niets. Het is een ongelofelijk hard, maar heel eerlijk relaas, opgetekend door Anna Woltz, die Vicky Janssen interviewde over haar leven.
Een boek over eenzaamheid, want Evert staat er helemaal alleen voor. Later komt er wat meer begrip van zijn ouders. Het is een indringend verhaal, je begrijpt helemaal waarom Evert zo gebrand is op zijn transformatie tot vrouw, en daarbij alle ellende van ruzies, hormoonremmers, borstvergrotingen en geslachtsoperaties op de koop toe neemt.

Tussen de hoofdstukken door worden nog een twintigtal tips gegeven voor de buitenwereld, maar deze voegen niet veel toe en passen niet zo mooi in het verhaal. Maar als portret is "Meisje van Mars" geslaagd, hier is een dappere vechter aan het woord.

Het boek is te leen in de vestigingen van Basisbibliotheek Achterhoekse Poort ( jongerenkast).

Meer berichten