Biebtip

Biebtip: Het kabinet van de familie Staal

OUDE IJSSELSTREEK - Deze krant en bibliotheek De Achterhoekse Poort werken samen in de online rubriek 'Biebtips'. Elke twee weken geeft een medewerkers van de bibliotheek een tip voor een boek, dvd of tijdschrift.

Deel 19 door Babs Vroegindewey

Het Kabinet van de Familie Staal - Yolanda Entius

Het is de vierde roman van deze schrijfster.
Haar eerste roman, Rakelings, won de Selexyz Debuutprijs 2006.
In deze vierde roman analyseert de schrijfster verdriet in een doorsnee jarenzestig gezin, gezien door de ogen van één van de drie dochters; Mees.

Mees kijkt terug op haar jeugd, ze groeit op in een gezin met een autoritaire vader Kobe, een onderdanige moeder Muis en haar oudere zussen Do en Ilse.
Een gezin waarin vooral gezwegen wordt, vooral over moeilijke zaken zoals de dood van
het eerst geboren jongetje. Dit heeft een beslissende invloed op Muis, die over haar verdriet niets mag laten merken aan Kobe, want hij heeft een hekel aan tranen.

De kinderen worden door moeder Muis gemaand stil te zijn wanneer de vader thuis komt. Hij verdraagt geen lawaai, geen rommel en zeker geen tranen.
Muis gedrag wordt geregeerd door angst voor Kobe, dat hij kwaad zal worden van een verkeerde blik, een onschuldige vergissing of het tonen van te weinig eerbied.
De schone schijn ophouden en zwijgen over moeilijke dingen dat is de overlevingsstrategie van de familie, er is weinig liefde in het gezin.
Dit heeft op ieder van de dochters en op Muis zijn weerslag. Muis verandert in een volgzame, angstige vrouw. Do trouwt vroeg en blijft om Kobe's liefde en erkenning bedelen. Ilse wordt psychisch labiel en Mees wordt door moeder Muis gezien als verantwoordelijk voor het uiteenvallen van het gezin.

Een boek waaruit blijkt dat zwijgen over belangrijke dingen grote gevolgen kan hebben.
Dan ga je namelijk zelf bedenken wat er gebeurt kan zijn en die gedachten kunnen alle kanten op…..

Meer berichten