Biebtip

Biebtip: XY

OUDE IJSSELSTREEK - Deze krant en bibliotheek De Achterhoekse Poort werken samen in de online rubriek 'Biebtips'. Elke twee weken geeft een medewerkers van de bibliotheek een tip voor een boek, dvd of tijdschrift.

Deel 18 door Ingrid Jolink, medewerkster bibliotheek Ulft.

XY - Sandro Veronesi

"Dé sensatie uit Italië" Zo wordt dit boek aangeprezen. Ik houd best van een beetje sensatie en heel veel van Italië dus ik was benieuwd. Dat beloofde wat en voor mij werd die belofte zeker waar gemaakt.

Het boek vertelt dat er iets heel ergs gebeurt op een plek waar niemand dat had verwacht en waar het eigenlijk ook onmogelijk zou moeten zijn. Het wordt verteld vanuit 2 hoofdpersonen, totaal verschillend, de één: man, priester, middelbare leeftijd, gelovig, streng, gebonden door de regels van de kerk, de ander: vrouw, psycholoog, jong, levenslustig, vrij, zoekend. Beiden beleven ze de gebeurtenissen totaal verschillend, zoeken hun eigen verklaringen, geruststelling, vrede, verzoening met hetgeen hen en de andere personen overkomt.

Zonder al te veel te verraden kan ik wel zeggen dat het geen traditionele "who-dunnit" is, dat wordt vrij snel duidelijk. Waarschijnlijk voelt u ook wel even, net als ik, een lichte teleurstelling, als blijkt dat daar geen antwoord op gaat komen. Uiteindelijk is dat juist waar het hele boek om draait, tenminste voor mij: niet op elke vraag is een antwoord en op sommige vragen zijn meerdere antwoorden mogelijk. Die onzekerheid treft iedereen, hoe zéker mensen ook zeggen te zijn, hoe zelfverzekerd men ook lijkt, politici, kerk en wetenschap incluis, er zijn zaken waarvan niemand de zin kent, er overkomen je dingen waarop je geen invloed kunt uitoefenen, het leven is onrechtvaardig voor iedereen en daardoor juist weer rechtvaardig. De ene mens heeft het zwaarder dan de ander, moet veel meemaken en een ander lijkt juist weer gespaard voor te veel ellende en daar kan niemand wat aan doen. Heel oneerlijk maar aan de andere kant vind ik het eigenlijk wel een geruststellende gedachte.

Vragen

Het boek roept vragen op maar je hoeft daar natuurlijk niets mee te doen. Het is ook gewoon een heel mooi geschreven verhaal, met prachtige zinnen en woordkeus, wat dacht u bijvoorbeeld van: "Het feit is dat de tijd slechts in één richting gaat, maar de betekenis ervan kun je pas begrijpen als je de weg terug weer aflegt." (pag. 18, regel 10)

Strijd om bestaan

De leefsituatie, de familieverhoudingen binnen het geïsoleerde bergdorp, de strijd om het bestaan, de dagelijkse gang van zaken worden zo beschreven dat ik er veel in herkende en dat vond ik leuk.
Het speelt zich af in Italië maar het had net zo goed in een klein dorpje in de Achterhoek kunnen zijn met mijzelf en mijn familie en buren in de hoofdrol, al brengen de Italiaanse namen en de prachtige natuur in de Dolomieten wel wat extra, voor mij althans. Dat ik zelf ben opgevoed in een Rooms-Katholiek middenstandsgezin en in ons dorp de R.K.-leer als absolute enige waarheid werd gezien, speelde denk ik wel mee in mijn plezier in dit boek. Het vereren van heiligen heb ik gedaan en doe ik nog wel om onheil af te weren. Ik vraag de heilige Antonius nog wel eens om mij te helpen zoeken. Maar ook als je bent opgevoed met een andere "waarheid" valt er denk ik veel te herkennen en genieten.

Er een website met informatie over locaties en personages: www.x-y.it/ helaas alleen in het Italiaans... Het is niet noodzakelijk hier op te kijken maar het geeft bijvoorbeeld wat extra plaats-informatie en informatie over de familiesamenstellingen en namen.

Meer berichten