Biebtip

Biebtip: Wie is er het dapperst en Boeboek 2

OUDE IJSSELSTREEK - Deze krant en bibliotheek De Achterhoekse Poort werken samen in de online rubriek 'Biebtips'. Elke twee weken geeft een medewerkers van de bibliotheek een tip voor een boek, dvd of tijdschrift.

Deel 17 door Maril van Steenbergen

Wie is er het dapperst en Boeboek, 2 prentenboeken in het kader van de Kinderboekenweek.

De kinderboekenweek heeft dit jaar als thema: "Superhelden, over dapper durven zijn".
Omdat ik veel werk met onze jongste doelgroep vind ik het leuk om twee prentenboeken te bespreken.

Wie is er het dapperst?

In het prentenboek "Wie is er hier het dapperst?" van Lorenz Pauli wordt op een geweldige manier duidelijk gemaakt dat de dapperste helden degenen zijn die "nee" durven te zeggen.

Muis, Kikker, Slak en Mus doen een wedstrijd wie het dapperst is. Muis zwemt een stuk onder water maar kikker vindt dat heel gewoon totdat muis hem uitlegt dat dat voor een muis iets heel bijzonders is. Zo verlaat Slak voor eventjes zijn huis. Maar..na lang nadenken besluit Mus niet mee te doen. Je ziet aan de gezichtsuitdrukkingen dat de anderen het niet meteen begrijpen, maar "nee" durven zeggen is pas echt dapper.
Uit het verhaal blijkt dat wat voor de een dapper is , voor de ander gemakkelijk kan zijn. Prentenboek in oblong formaat. De dieren zijn naar de realiteit getekend alleen de houding van muis en soms kikker is vermenselijkt. Verhaal biedt aanknopingspunten om met kinderen te praten over durven, bang zijn en moed.

Boeboek

Dan is er een Zilveren Griffel "Het boeboek" van Imme Dros; & ills van Harrie Geelen.
De boeman woont in een scheef, gezellig griezelhuisje, samen met zijn boevrouw en hun boebaby. Er piepen vleermuizen in de kelder en er rommelen spoken op zolder. De wind giert knus door de kieren.

Maar de boevrouw schrikt aldoor zo. En als ze schrikt gilt ze zo! Het is geen leven voor de boeman. Wat kan hij doen? De boeman is helemaal geen enge man maar er is wel een probleem, zijn vrouw schrikt overal van. Er moet dus een oplossing komen. Misschien help het als hij elke keer "boe" roept voordat hij er aan komt. En dat gaan ze proberen.

Kinderen kunnen lekker meedoen met het verhaal en naar de prenten kun je blijven kijken. Het bijzondere van dit prentenboek zijn dan ook de illustraties. Door het gebruik van collagetechnieken en het gebruik van de computer zijn de afbeeldingen verrassend.

Ik vind zelf het verhaal ondergeschikt aan de prenten en ook het eind is niet wat je verwacht. Toch is het de moeite waard en kun je het goed gebruiken om voor te lezen.

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden