Biebtip

Biebtip: De veren van de dinosaurus

OUDE IJSSELSTREEK - Deze krant en bibliotheek De Achterhoekse Poort werken samen in de online rubriek 'Biebtips'. Elke twee weken geeft een medewerkers van de bibliotheek een tip voor een boek, dvd of tijdschrift.

Deel 16 door Ellen Wiegerinck

De veren van de dinosaurus - Sissel Jo Gazan

Een klant van de bibliotheek maakte mij op het boek attent.
Ze zei letterlijk: "Als ik een boek lees, wil ik –als het kan- er ook iets van leren".

Nou ze heeft niets teveel gezegd….

Het boek is geschreven door Sissel Jo Gazan en verscheen in Nederland in 2009.
Het vertelt over de alleenstaande moeder Anna Nor met een kindje Lily.
Ze werkt als onderzoekster aan de universiteit van Kopenhagen en moet haar eindscriptie verdedigen.
Haar onderzoek is omstreden en haar scriptiebegeleider Lars Helland lijkt haar al het hele jaar tegen te werken. Net als Anna het niet meer ziet zitten wordt haar begeleider dood in zijn kantoor aangetroffen. In eerste instantie denkt iedereen dat het om een hartstilstand gaat. Niemand vermoedde ook maar dat het kwaad opzet zou zijn. Tot politie erachter komt dat Lars geïnfecteerd was met een blaasworm: er zaten maar liefst 2600 varkensblaaswormen in zijn lichaam (zenuwstelsel).
Alles lijkt erop te wijzen dat Anna hier iets mee te maken heeft.
Politieman Søren geeft haar het voordeel van de twijfel, op voorwaarde dat zij hem helpt om de macabere omstandigheden van de moord te doorgronden. Anna en Søren duiken in de wereld van de natuurwetenschap, die wordt gedomineerd door macht en prestige. Om de top te bereiken lijkt iedereen tot alles in staat. Dan valt er nog een dode…

In het begin leek het er op dat het té wetenschappelijk zou zijn, de discussie gaat over de vraag of vogels hedendaagse dinosaurussen zijn of niet.
Maar al heel snel laat het zich lezen als een spannende thriller. Alle hoofdpersonen hebben hun eigen geheimen nu of nog uit het verleden en proberen daar op hun eigen manier mee om te gaan of op te lossen. De personen komen hierdoor tot leven en het verhaal begint steeds meer te spreken en te boeien.
Langzaam komen alle lijnen bij elkaar en werkt het boek naar een climax.
Dit laatste valt wat tegen, het lijkt of het laatste hoofdstuk nog snel geschreven moest worden zodat de lijnen bij elkaar komen en er een dader is.
Het boek is een aanrader, inderdaad, zoals al door de eerder genoemde klant vermeld "leer je er iets van" en de hoofdpersonen weten je te raken.

De Deense schrijfster Sissel-Jo Gazan (1973) werd geboren in Århus. Ze studeerde biologie aan de Universiteit van Kopenhagen. Ze brak in 2008 door met thriller De veren van de dinosaurus. Deze werd in de Scandinavische pers unaniem geprezen en vergeleken met Peter Høegs Smilla's gevoel voor sneeuw. (bron uitgever Prometheus).

Meer berichten