Biebtip

Biebtip: De vertrouweling

OUDE IJSSELSTREEK - Deze krant en bibliotheek De Achterhoekse Poort werken samen in de online rubriek 'Biebtips'. Elke twee weken geeft een medewerkers van de bibliotheek een tip voor een boek, dvd of tijdschrift.

Deel 14 door Annemiek Vulling

De Vertrouweling - Héléne Gremillon

Het is 1975 in Parijs. Na het overlijden van haar moeder ontvangt Camille elke dinsdag een brief van de voor haar onbekende Louis. Hij beschrijft het leven van ene Annie, zijn gevoelens voor haar en het verbond dat Annie op de vooravond van de Tweede Wereldoorlog sloot met een andere vrouw. Hoe verder het verhaal vordert, hoe meer Camille begint te beseffen dat het verhaal over haar gaat.
Ze gaat op onderzoek uit om tot een confronterende waarheid te komen.

In "De vertrouweling" worden de brieven van Louis afgewisseld met de reacties van Camille. Hoe langer de brieven van Louis, hoe korter de hoofdstukken van Camille worden.
Louis vertelt het verhaal eerst vanuit zijn eigen beleving en die van Annie. Later stuurt hij ook een brief vanuit het perspectief van madame M., de vrouw waarmee Annie het verbond sloot. Zo wordt het Camille en de lezer stukje bij beetje duidelijk wat er zich heeft afgespeeld.
Als lezer van "De vertrouweling" switch je dus telkens van de brieven aan Camille naar het verhaal van hoofdpersoon Louis, om vervolgens deelgenoot te worden van de gedachtewereld van Camille. Voor haar komen de ontwikkelingen als donderslagen bij heldere hemel.

Het debuut van Hélène Grémillon is een prachtig psychologisch verhaal dat je van begin tot eind in zijn greep houdt, mooi en ontroerend geschreven, soms fantastisch en verbijsterend en met een zeer sterke plot.
Toen ik begon te lezen in De vertrouweling kon ik net als Camille niet wachten op de volgende brief die mij meer zou vertellen over het raadselachtige leven van Annie.
Een verhaal dat zo vernuftig in elkaar steekt dat je het boek geen seconde weg wilt leggen.
Het boek heeft op mij indruk gemaakt door de verrassende ontwikkelingen en door de manier waarop het verhaal verteld wordt, vooral de vaardige en mooie omschrijving van alle gevoelens.

Hélène Grémillon (1978) is vooral bekend als de echtgenote van zanger/artiest Julien Clerc.
Ze verdient het om met dit debuut net zo bekend te worden als een Tatiana de Rosnay met "Haar naam was Sarah" of Bernard Schlink met "De Voorlezer".

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden