Biebtip

Biebtip: Desert Flower

OUDE IJSSELSTREEK - Deze krant en bibliotheek De Achterhoekse Poort werken samen in de online rubriek 'Biebtips'. Elke twee weken geeft een medewerkers van de bibliotheek een tip voor een boek, dvd of tijdschrift.
Het kan gaan om een nieuw verschenen roman, een luisterboek, een kinderboek, een naslagwerk, een klassieker of juist een relatief onbekende parel. Ook dvd's en tijdschriften worden behandeld.

Deel 12 door Hennie Boerendonk

Desert Flower (dvd)

Cast: LiyaKebede, Sally Hawkins, Timothy Spall, CraigParkinson
Speelduur: 124 min.
Land: Engeland
Jaar: 2009
Genre: Drama
De film is gebaseerd op het boek 'Mijn woestijn' van voormalig topmodel WarisDirie.

DESERT FLOWER vertelt het waargebeurde verhaal van WarisDirie, een arm nomadenmeisje uit Somalië dat een wereldberoemd model wordt. Waris ontvlucht Somalië op twaalfjarige leeftijd als ze te horen krijgt dat ze uitgehuwelijkt zal worden. Na een barre tocht door de woestijn komt ze uiteindelijk in Londen terecht. Ze woont illegaal en werkt als schoonmaakster bij een fastfoodketen. Daar wordt ze ontdekt door een fotograaf en al gauw behoortWaris tot de elite van de internationale modellenwereld. Ze verschijnop de beroemde catwalks van Milaan, Londen en Parijs en op de cover van verschillende tijdschriften. Op het hoogtepunt van haar carrière besluit ze tijdens een interview te spreken over de meest traumatische gebeurtenis uit haar leven; de meisjesbesnijdenis die ze heeft moeten ondergaan toen ze vijf jaar was. Waris beëindigt haar modellenleven en richt zich volledig op de strijd tegen vrouwenbesnijdenis en het taboe dat hierop ligt. Door KofiAnnan wordt ze aangesteld als speciale VN ambassadrice om dit wereldwijd onder de aandacht te brengen.

De film begint met prachtige beelden van het Somalische woestijnlandschap, waarin nomaden in kleurrijke gewaden doen denken aan prachtige woestijnbloemen. De beelden zijn ondersteund door gevoelige maar niet dramatische muziek, bedoeld om de kijker mee te voeren in een natuurlijk en zorgeloos bestaan van de nomadenkinderen, hun familie en de dieren.

Leed

Het bijzondere aan deze fil m is dat er, ondanks het zwaarmoedig thema, veel humor in verwerkt is.
De film is bedoeld om de aandacht te vestigen op het leed dat jonge meisjes nog steeds moeten ondergaan.
Naar schatting 100 tot 140 miljoen meisjes en vrouwen zijn al besneden en 3 miljoen meisjes per jaar lopen het risico om een besnijdenis te moeten ondergaan.
Het gebeurt vooral in het westen, oosten en noordoosten van Afrika. MAAR OOK BIJ ALLOCHTONE GEMEENSCHAPPEN IN EUROPA WORDEN MEISJES BESNEDEN. IN EUROPA ZIJN HET ER CIRCA 500.000.
De meisjes lijden voor de rest van hun leven onder fysieke en psychologische pijn. Vooral de kracht van een vrouw die dit leed heeft moeten ondergaan is indrukwekkend. Inmiddels is WarisDirigeen fotomodel meer maar zet zich in tegen de meisjesbesnijdenissen.

Indrukwekkend

Een indrukwekkend verhaal en naar mijn idee op een goede manier verfilmd.
Het is bijzonder dat een vrouw die dit leed zelf heeft moeten ondergaan, het nu onder de aandacht kan brengen en zich in kan zetten tegen dit leed met behulp van Unicef .
Aan het einde van de film wordt vermeld dat er dagelijks nog 6000 meisjes worden verminkt,
Alleen daarom is het goed om het onder de aandacht te blijven brengen.

Meer berichten