Biebtip

Biebtip: Familiegeheim

OUDE IJSSELSTREEK - Deze krant en bibliotheek De Achterhoekse Poort werken samen in de online rubriek 'Biebtips'. Elke twee weken geeft een medewerkers van de bibliotheek een tip voor een boek, dvd of tijdschrift.

Deel 11 door Ria te Kolste

Familiegeheim - Caja Cazemier en Martine Letterie

C-boek: voor jeugd vanaf 12 jaar

Gebaseerd op een waar verhaal

De hoofdstukken over Eva zijn geschreven door Caja Cazemier en spelen zich af in de huidige tijd. De hoofdstukken over Zus (Hanneke) zijn geschreven door Martine Letterie en spelen zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het verhaal begint met de begrafenis van Eva's opa Wim. Zij gaat daar naartoe met haar vader, moeder en broer, terwijl ze eigenlijk nooit contact hebben gehad met opa en andere familie van moeders kant.
Er zijn bijna geen mensen op de begrafenis, behalve haar tante Yvonne en nichtje Annefloor, die ze ook nog nooit eerder ontmoet heeft. Bij het graf ziet ze een geheimzinnige oude vrouw. Wie is dat?
Dit zijn allemaal aanleidingen voor Eva om zich in de familiegeschiedenis van haar moeder te verdiepen. Samen met haar nichtje Annefloor gaat ze op onderzoek uit en ontrafelen ze stukje bij beetje het familiegeheim.

Hanneke (Zus) is de onbekende oude vrouw die ook bij de begrafenis was (niet uitgenodigd) van opa Wim (haar broer) met wie ze al heel lang geen contact meer had.
Hanneke beleeft opnieuw alles wat er in de oorlog gebeurd is aan de hand van een dagboek dat ze destijds geschreven heeft. Haar ouders kozen voor de kant van de Duitsers(NSB). Haar vader was bevriend met Mussert en haar broer(Wim) zat in het Duitse leger.

Op indringende wijze wordt het verhaal verteld van de toen dertienjarige Hanneke.
Ze is gek op haar ouders maar snapt heel veel dingen die er gebeuren niet.

Je krijgt als lezer een goed beeld van hoe complex de oorlogstijd moet zijn geweest.
Ook wordt duidelijk hoe lang en diep oorlogsleed doorwerkt in generaties daarna.
Ik vond het erg duidelijk geschreven en moeilijke onderwerpen/woorden worden in voetnoten uitgelegd.
Boeiende roman over een delicaat onderwerp.

Het boek is te leen in de vestigingen van de Achterhoekse Poort en zeker de moeite van het lezen waard.

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden