Biebtip

Biebtip: Het Tulpenvirus, De Watermeesters, De Man van Manhattan

OUDE IJSSELSTREEK - Deze krant en bibliotheek De Achterhoekse Poort werken samen in de online rubriek 'Biebtips'. Elke twee weken geeft een medewerkers van de bibliotheek een tip voor een boek, dvd of tijdschrift.

Deel 10 door Bea Smits, BO medewerker.

Het Tulpenvirus, De Watermeesters, De Man van Manhattan - Daniëlle Hermans

In juni staat het historische misdaadverhaal centraal in de Maand van het Spannende Boek met het: Galg en rad - misdaad door de eeuwen heen.
De misdaadverhalen waarin geschiedenis een essentiële rol speelt, vormen inmiddels een eigen genre. Mysteries, complotten, riten: het zijn sleutelwoorden van de historische thriller.

In deze Biebtip wil ik in dit kader aandacht vragen voor de drie historische thrillers van de Nederlandse schrijfster Daniëlle Hermans.

Zij is in 1968 geboren en heeft haar jeugd in Afrika doorgebracht. Na een studie Kunstbeleid en -management aan de Universiteit van Utrecht is zij gaan werken als freelance communicatiemanager.
Haar interesse voor de Nederlandse geschiedenis en haar liefde voor thrillers zette haar aan tot schrijven.

Zij heeft drie boeiende romans geschreven met thrilleraspecten in oer-Hollandse geschiedenis.
Ik heb ze achter elkaar uitgelezen! En kan deze romans aanraden aan iedereen die interesse heeft in deze combinatie van spannend en historie.

Het schijnt dat Stichting Vrede van Utrecht Daniëlle Hermans heeft gevraagd een historische thriller te schrijven met deze gebeurtenis als rode draad. In 2013 zal deze thriller moeten verschijnen vanwege het feit dat het 300 jaar geleden is dat de Vrede van Utrecht werd getekend.

Tulpenvirus

Het tulpenvirus is het debuut van Daniëlle Hermans uit 2008.
In dit boek kom je als de lezer in de Gouden Eeuw terecht, in de opkomst en ondergang van de zeventiende-eeuwse tulpenhandel. De tulpenmanie wordt gezien als eerste speculatiemarkt ter wereld. Het blijkt het eerste financiële debacle te zijn dat lijkt op de hedendaagse krediet - en economische crisis.
In deze spannende roman wordt in 1637 een herbergier uit Alkmaar vermoord tijdens het hoogtepunt van de tulpenhandel. Heel veel later, in 2007 in Londen, treft beeldend kunstenaar Alec zijn oom stervend aan met een bebloed 17de eeuws boek, dat hij voor de politie verborgen moet houden. Met de Londense politie en de dader op de hielen proberen Alec en zijn Amsterdamse vrienden achter het motief voor de moord te komen, terwijl ze steeds meer te weten komen over de tulp.

Onlangs zijn de Turkse rechten voor haar debuut aan een Turkse uitgever verkocht. Daniëlle Hermans is erg blij met het nieuws: 'Mijn boek past en sluit goed aan bij het Turkse culturele erfgoed. De tulp kwam oorspronkelijk uit Turkije. Ik ben heel blij met deze deal!'
Turkije is het elfde land waar Het tulpenvirus zal verschijnen 

Watermeesters

Ook het tweede boek van Daniëlle Hermans, uit in 2009, De watermeesters, heeft een oer- Nederlands onderwerp: de eeuwige strijd tegen het water.
Bij de Hondsbossche Zeewering in Petten wordt het lijk gevonden van een man wiens hoofd in de dijk is geduwd. Het blijkt het te gaan om de directeur van een gerenommeerd in waterbeheer gespecialiseerd ingenieursbureau, die net een spraakmakend plan heeft gepresenteerd aan een select gezelschap. Het lijkt om een symbolische daad te gaan die terug te leiden is naar een groep rijke kooplieden in de zeventiende eeuw.

Rechercheur Rob van Helden en rechercheur in opleiding Nicole Hessels moeten deze bizarre moord zien op te lossen. Als Tim Palzer, rechterhand van de vermoorde directeur, dan plotseling verdwijnt, zet zijn vriendin journaliste Sophie van Manschot, alles op alles om er achter te komen wat er aan de hand is. Nu lijkt de geschiedenis zich vierhonderd jaar later te herhalen.
 

Man van Manhattan

In het derde en onlangs verschenen boek: De man van Manhattan schetst Daniëlle Hermans oude geschiedenis: de kolonisatie van New York, met het verhaal over Peter Stuyvesant. Ook verwerkt zij de recente geschiedenis als 9/11, en een actueel portret van Nederland in een "wat zou er gebeuren als"-scenario.

Al jaren is de Amerikaanse historicus Donald Christie bezig materiaal te onderzoeken dat de ontdekking en kolonisatie van Manhattan door de Hollanders beschrijft. Als hij voor een boekpresentatie in Nederland is, krijgt journaliste Kes van Buren de opdracht een artikel over hem te schrijven. Beiden hebben grote tegenzin om met elkaar samen te werken, maar langzamerhand raakt Kes steeds meer onder de indruk van Donalds onderzoek. Nadat Donald zwaargewond in een gracht van zijn geliefde Amsterdam gevonden wordt, raakt de journaliste ervan overtuigd dat iemand hem wilde tegenhouden. Na zijn dood gaat zij op onderzoek uit en stuit ze op een verborgen deel van de geschiedenis van Manhattan dat te maken heeft met Peter Stuyvesant. Als die informatie in verkeerde handen valt, kan dit op hoog niveau een ongekende machtsstrijd tussen Nederland en Amerika teweegbrengen. 

Meer berichten