Martin Hendrixen maakt wekelijks het clubblad van VV Gendringen. (foto: Roel Kleinpenning)
Martin Hendrixen maakt wekelijks het clubblad van VV Gendringen. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Clubicoon maakt nog wekelijks blad

Ooit was een clubblad standaard het communicatiemiddel van een vereniging met de achterban. Maar in een tijd van e-mail, websites en sociale media hebben veel voetbalclubs het (al dan niet wekelijkse) clubblad afgeschaft. Bij voetbalvereniging Gendringen is De Voetzoeker echter nog steeds gewild, en Martin Hendrixen blijft het clubblad maken, week in, week uit.

door Remko Alberink

Gendringen - "We zijn bezig aan het 44ste jaar", stelt Martin Hendrixen uit Gendringen (67) terwijl hij met gepaste trots door een van De Voetzoekers bladert.
Het is niet niks, een clubblad dat nog wekelijks wordt gemaakt. "Voetbalvereniging Pax in Hengelo waren volgens mij de laatste clubs in de regio, maar bij Pax is men gestopt. Hier bij vv Gendringen wordt het blad nog steeds erg gewaardeerd."
Naast programma's verslagen, mededelingen staat ook wekelijks de tussenstand van het Super Team in de Voetzoeker vermeld, zo blijven de deelnemers aan dit kennisspel op de hoogte van de tussenstand.
"Met name de oudere generatie is nog erg aan het clubblad gehecht, we maken wekelijks ongeveer 225 exemplaren", zo houdt Mr. Gendringen zijn gehoor voor.
Hendrixen, die een lange waslijst aan activiteiten doet en heeft gedaan bij VV Gendringen, produceert het blad bijna in zijn eentje. "Dat klopt. Ik zat er in het begin ook bij. Ergens ben ik eens 2 twee jaar gestopt geweest, toen hebben anderen het gedaan, maar daarna kwam het bestuur toch weer bij mij."
Wekelijks is hij minimaal rond de 15 manuren bezig met het clubblad, maar zijn twijfel verraadt dat dit naar beneden afgerond is. "Er staan nog amper interviews in, dat zou nog veel meer tijd kosten. Ik begin in het weekeinde al met het verzamelen van de verschillende verslagen en verhalen. Afwisselend is er iemand die het voorwoord schrijft."
Ook zijn familie heeft Hendrixen ingeschakeld. "Job Hendrixen is een neefje van mij en speelt in het eerste team. Meestal maakt hij wel een verslagje, maar af en toe lukt het hem ook niet. Dit seizoen is het daarnaast ook niet fijn zoals het sportief gaat met het eerste elftal."
Hendrixen, was decennia grensrechter van de hoofdmacht, en is nu nog zo fanatiek dat hij wekelijks op zondag het eerste elftal aanmoedigt. Daarna is het snel aan de gang met de nieuwe Voetzoeker die dinsdags klaar moet zijn.
Als De Voetzoekers dan in eigen beheer gedrukt zijn, zijn er bezorgers die de bladen op woensdagmorgen verspreiden. "Ik heb zelf ook twee wijken", merkt de onvermoeibare Hendrixen op.
Hoe lang hij nog met het clubblad De Voetzoeker doorgaat, Hendrixen zou het niet weten.
"Nu ben ik met pensioen, en heb ik dus meer tijd. Ik kom dagelijks voor kortere of langere tijd op de club. Volgens mij loopt het contract van onze drukmachine volgend seizoen af. Het zou goed zijn als er anderen komen, dat zeg ik ook wel tegen de bestuursleden, maar zoek ze maar eens."

Meer berichten