Vlnr: Cor Zachariasse, Hein Krebber en Leonie Brakel, Gerard Dickmann en Olivier Markestein. (foto: Roel Kleinpenning)
Vlnr: Cor Zachariasse, Hein Krebber en Leonie Brakel, Gerard Dickmann en Olivier Markestein. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Zonnepanelen voor iedereen

Megchelen - "Iedereen kan gebruik maken van zonne-energie", zegt Gerard Dickmann, voorzitter Coöperatie Energiek Megchelen. "Ook mensen die geen of niet genoeg plek hebben op hun eigen dak." Coöperatie Energiek Megchelen ontwikkelt in samenwerking met de gemeente Oude IJsselstreek, provincie Gelderland en AGEM voor deze mensen een collectieve zonne-installatie."

door Carla van der Meer

"Bewoners investeren samen in zonnepanelen op grote daken van bedrijven", legt Dickmann uit. "Samen vormen ze een coöperatie en zijn ze eigenaar van de zonne-installatie. Iedereen binnen een Postcoderoos kan gebruikmaken van deze regeling. Daarom hebben we Gendringen als postcode gekozen, zodat de omringende postcodes ook kunnen meedoen. De panelen komen op drie daken te liggen; bij Venhorstplant, familie Krebben-Bramel en Nico Wissing." De deelnemers kopen de zonne-energie in via certificaten. "Het voordeel voor de deelnemers is dat ze energiebelasting terugkrijgen", zegt Dickmann. "Het project loopt 15 jaar. Eén certificaat kost 250 euro. De verwachting is dat de investering tussen 7 tot 8 jaar terugverdiend is. Als we 50 deelnemers hebben, krijgen we 20 procent subsidie van de Provincie. Er hebben al twintig mensen belangstelling voor dit project." Op 6 mei is er een informatieavond in Megchelen. Informatie: energiekmegchelen@gmail.com of 06 53946919 of 06 33771324.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden