Stoomtram komt uit muur in Silvolde | Oude IJsselstreek Vizier


Rianne te Kaat: "Ik vind het een erg tof idee om het dorp op de fleuren met verschillende muurschilderingen." (foto: Zefanja Hoogers)
Rianne te Kaat: "Ik vind het een erg tof idee om het dorp op de fleuren met verschillende muurschilderingen." (foto: Zefanja Hoogers) (Foto: Zefanja Hoogers)

Stoomtram komt uit muur in Silvolde

SILVOLDE - Zondag begint de Arnhemse kunstenares Rianne te Kaat met de eerste muurschildering in Silvolde. Het is een afbeelding van de stoomtram nr. 13 Silvolde, die tot de vijftiger jaren door het dorp reed. De 3D afbeelding op de zijgevel van Ulftseweg 17 laat de tram uit de muur komen.

door Marcel van Berkum

Eind vorig jaar heeft een projectgroep in Silvolde de behoefte aan muurschilderingen geïnventariseerd. De afbeelding op de gevel kan te maken hebben met de historie van het pand. Na publicatie in deze krant hebben zich een 15-tal enthousiaste huiseigenaren gemeld. De projectgroep Muren Gluren heeft de afgelopen wintermaanden gebruikt voor overleg met pandeigenaren en kunstschilders. De eerste afbeelding komt op de zijgevel van het pand waar voorheen een Chinees restaurant was gevestigd. Rianne te Kaat denkt zo'n 4 dagen nodig te hebben voor de muurschildering. Zij meldde zich spontaan, nadat zij van het project hoorde. "Ik vind het een erg tof idee om het dorp op de fleuren met verschillende muurschilderingen. Het lijkt me mooi om een steentje hieraan te kunnen bijdragen. En 3D schilderingen zie je nog niet vaak in de Achterhoekse open lucht."

3D schildertechniek

De 26-jarige Rianne groeide op in Ulft. "Al op jonge leeftijd zei ik dat ik later kunstenaar wilde worden." Ze ging naar het Isala in Silvolde en studeerde daarna Industrieel product ontwerpen aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen. Sinds haar 19e woont ze in Arnhem. Ze heeft er nog geen eigen atelier, maar dat is wel een grote wens. "Ik heb vier jaar gewerkt als productontwikkelaar in opdracht. In 2017 maakte ik voor het eerst kennis met de 3D schildertechniek en dat vond ik zo gaaf om te doen dat ik binnen een relatief korte periode al verschillende schilderingen heb mogen maken." Zo kreeg ze opdrachten van bedrijven als IKEA en gemeentes. Een 3D grond- of muurschildering of een combinatie is voor haar dus niet nieuw en ze werkte ook al in het buitenland en haar website toont fraaie voorbeelden. Wel gaat ze in Silvolde voor het eerst hoog de steiger op. In Silvolde gaan de komende maanden meer muurschilders aan het werk. Rianne maakt ook nog een heruitgave van de verdwenen klok aan de Ulftseweg. Bij de intrigerende tekst 'Niet de tijd, maar wij gaan voorbij' heeft ze een nieuw ontwerp gemaakt.

Verbazen

Rianne zit vol plannen en volgens haar komen er nog veel interessante opdrachten en evenementen aan. Zo neemt ze o.a. deze zomer deel aan een festival in Marktredwitz in het oosten van Duitsland. "Ik speelde al een tijd met de gedachte om fulltime te gaan werken als kunstenaar en sinds dit jaar is dat werkelijkheid geworden. Ik wil het publiek graag blijven vermaken en verbazen met mijn 3D schilderingen, illustraties en portretten, maar me ook gaan bezighouden met het illustreren van kinderboeken. Ik wil mezelf blijven ontwikkelen en ben nog lang niet uitgeleerd!"

www.riannetekaat.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden