Ingezamelde fietsen bij Mini Manna, met in het midden Anita Gerritsen en Steven Kroon. (foto: Roel Kleinpenning)
Ingezamelde fietsen bij Mini Manna, met in het midden Anita Gerritsen en Steven Kroon. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Zonder fiets niet naar school

Ulft - "We zijn heel blij dat we een goede fiets krijgen voor onze zoon van 16 jaar", zegt een inwoonster van Ulft, die liever niet met naam vermeld wordt. "Zijn vorige fiets is helemaal op. Het is geen doen meer om daarop te fietsen. Zelf een fiets kopen is voor ons te duur. Mijn zoon heeft de fiets nodig om naar school in Silvolde te gaan. Met het openbaar vervoer kan niet, want vanaf hier rijdt er geen bus. Zonder fiets zou hij niet naar school kunnen. Hij is er van afhankelijk."

door Carla van der Meer

Dat geldt ook voor een meisje van 12 jaar, dat eveneens naar de middelbare school in Silvolde gaat. "Mijn dochter is heel blij dat ze een fiets krijgt", zegt haar moeder. "Het is ongeveer 5 kilometer naar school. Dat is te ver om te lopen, maar de afgelopen tijd heeft ze dat wel eens moeten lopen omdat haar oude fiets het begaf." Anita Gerritsen, Theo van Amersfoort, Maria en Martin Duenk organiseren vier keer per jaar etentjes bij hen thuis, twee in het voorjaar en twee in het najaar. Hiervoor kunnen mensen zich aanmelden. Ze betalen een bepaald bedrag voor het etentje, dat bestemd is voor een goed doel. "We kiezen elk jaar een goed doel", vertelt Gerritsen. "Ik heb een elektrische fiets en ook nog een boodschappenfiets. Wat moet ik met twee fietsen, dacht ik. Misschien kan ik er bij Mini Manna iemand blij mee maken. Bij rijwielhandel Frazer zag ik dat nog meer tweedehands fietsen binnenkwamen, die opgeknapt konden worden en dan geschikt zouden zijn voor Mini Manna. Zeker voor kinderen, want we vinden dat ieder kind een fiets moet hebben. Frazer knapt de fietsen op tegen een gering bedrag, dat wij betalen van het geld van de etentjes. We vinden het heel mooi dat een fietsenhandel zo maatschappelijk betrokken is."

Lijst snel vol

"Anita kwam naar ons toe met de vraag of we misschien fietsen nodig hadden voor mensen die hier boodschappen komen doen met een Mini Manna-pasje", zegt Steven Kroon, directeur Mini Manna. "Dit zijn de mensen die zelf weinig tot niets te besteden hebben. Voor extra dingen zoals bijvoorbeeld de aanschaf van een fiets, is er geen geld. Het aanbod was dus zeer welkom. Anita en kennissen wilden weten dat het geld dat ze inzamelen voor een goed doel ook op een goede manier terechtkomt bij mensen die het echt nodig hebben. We hebben een intekenlijst gemaakt waarop mensen konden aangeven of ze behoefte hebben aan een fiets. Die lijst, met plek voor twaalf aanvragen, was binnen een dag of drie vol. Het is vooral voor schoolgaande kinderen belangrijk dat ze een fiets hebben en dat ze niet afhankelijk zijn van het openbaar vervoer. Want dat is vaak ook te duur voor hen."

In Ulft zijn er ruim 250 gezinnen die gebruikmaken van Mini Manna. "In Doetinchem zijn dat er ruim 500. Het zijn mensen die het hard nodig hebben en die we graag helpen", laat Kroon weten. "We zitten nu ruim twee jaar in Ulft. De mensen weten ons gelukkig goed te vinden." informatie: www.minimanna.nl.

Meer berichten