Marco van der Aar: "Het terrein rond het Hofshuus is zo uniek en heeft zoveel mogelijkheden. Als het aan ons ligt gaan we er niet weg." (foto: Roel Kleinpenning)
Marco van der Aar: "Het terrein rond het Hofshuus is zo uniek en heeft zoveel mogelijkheden. Als het aan ons ligt gaan we er niet weg." (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Hootchie Koe loeit weer in mei

VARSSEVELD - Op 10, 11 en 12 mei is de vierde editie van het Hootchie Koe Festival in Varsseveld. Volgens de organisatie 't vroleukste festival van de Achterhoek. Sfeervol is het zeker en het heeft in korte tijd een prominente plaats verworven op de uitgaansagenda. Dit jaar is de indeling van het terrein doordacht aangepast en wordt het festival compacter en knusser.

door Marcel van Berkum

"We dachten: alles staat 's middags al klaar, dan kunnen we net zo goed op vrijdagavond al beginnen", vertelt Marco van der Aar. Dat was vorig jaar. Het Hootchie Koe Festival was in 2018 voor het eerst op drie dagen. Dat is het dit jaar weer. Marco en Joost de Gier zijn de bedenkers van het festival dat in 2016 voor het eerst werd gehouden rond museumboerderij het Hofshuus. Het idee kwam voort uit de constatering dat er in Varsseveld na het verdwijnen van het openluchttheater en het Eeuwig Erbarmen Festival al jaren geen evenement meer was met muziek, dans en theater. Een hiaat dat ingevuld moest worden vonden de beide heren. Het bleef niet bij borrelpraat. In een paar razend drukke maanden werden de vergunningen geregeld, acts geboekt, geluid en licht besproken, sponsoring gezocht en een festival uit de grond gestampt. Niet te vergeten vrijwilligers gezocht voor allerlei hand- en spandiensten. Gelukkig maar dat ze over veel kennissen op dat gebied beschikten. Natuurlijk kwamen er het eerste jaar kinderziektes aan het licht en verliep de uitvoering niet altijd volgens plan.

Eigen stijl

De eerste nieuwsgierige bezoekers vonden het wel wat op Mañana Mañana lijken, maar het Varsseveldse evenement heeft in de afgelopen drie jaar duidelijk een eigen identiteit gekregen en is met niets in den lande te vergelijken. Dat komt natuurlijk door de unieke locatie en de ultrabrede programmering, maar ook door de eigen stijl in vormgeving, die overal op het festivalterrein is terug te vinden en wordt verbeeld onder leiding van de Heelwegse kunstenares Dorjan Duitshof. Haar affiches zijn onderhand collectors items. Bezoekers van het eerste uur komen weer terug en zijn aangenaam besmet door het hootchie koeienvirus.

Veertig acts

"Dit jaar zijn er 40 acts verspreid over drie dagen", vertelt Marco van der Aar, die door zijn geschiedenis als rockzanger over een uitgebreid netwerk beschikt. Voor jong en oud en voor uiteenlopende smaken is er van alles te beleven. Er is live muziek in de vorm van blues, folk, gipsy en dialectrock. Hootchie Koe geeft regiobands de kans om voor een groot publiek en met prima faciliteiten te spelen. Daarnaast valt er te genieten van gerenommeerde formaties. En als het even kan springt Marco op het podium en zingt nog een paar deuntjes mee. "Het zijn allemaal aanraders", zegt hij diplomatiek, maar als hij toch iets moet aanraden, dan noemt hij de band van oud-Silvoldenaar Bauke Bakker, die op vrijdagavond een Police tribute speelt en de blues van Josh Smith op zondag. Behalve muziek van bands zijn er gigs van dj's uit de regio zoals Jari uit Silvolde en Lady Virea uit Dinxperlo. Tevens is er theater van onder meer André Manuel en diverse kermisattracties met een zeer uitgebreid kinderprogramma, dat wordt begeleid door vrijwilligers van het kinderkamp. En niet te vergeten het strand met badmeester.

Medewerking

Een festival als Hootchie Koe kan natuurlijk niet bestaan zonder vrijwilligers voor de opbouw, het schilderwerk en de afbraak. Bardiensten worden gedraaid door leden van verenigingen, die met hun bijdrage de verenigingskas spekken. De vergunning van de gemeente vereist dat er een hoeveelheid veiligheidsmensen aanwezig is. "De politie komt elke dag graag even buurten en roemt dan steeds weer de relaxte sfeer waarvoor Hootchie Koe bekend staat. In de afgelopen jaren was er nooit enige wanklank."

Aanpassingen

Groter wil men niet worden benadrukken Marco van der Aar en zijn mede-organisator Tom Wolterinck. "Het terrein rond het Hofshuus is zo uniek en heeft zoveel mogelijkheden. Als het aan ons ligt gaan we er niet weg." De organisatie zoekt het meer in de fine-tuning om het publiek nog meer service en vertier te kunnen bieden voor een redelijke prijs. " Het is een gezinsfestival waarop ouders en kinderen zich moeten kunnen vermaken. Het is voor ons een uitdaging om elk jaar met iets nieuws te komen en toch dat eigen festivalkarakter te behouden. Voor dit jaar hebben we gezocht naar compactheid. We hebben de entree verplaatst. Het ontlast de buurt en de bezoekers kunnen hun fietsen en auto's nu vlakbij de ingang parkeren", vertelt Tom Wolterinck, die zich vooral met de financiën bezighoudt. "Nog veel meer kinderattracties zijn gratis. De indeling van het terrein is aangepast en we hebben twee grote podia en een kleiner terraspodium. Voor de toeschouwers wordt het zo overzichtelijker. Van de acts maak ik zelf maar weinig mee. Ik ben druk bezig achter de schermen." Blij met de aanpassing is ook Arjan de Bruin. Hij is de technische man binnen de organisatie en regelt de stroomvoorziening op het terrein. "Alleen het eerste jaar kwamen we voor verrassingen te staan inclusief stroomuitval en moest ik nog wel eens draadjes aan elkaar knopen, maar daarna waren er geen problemen meer."

Voor moeders

Het festival is altijd in het weekend van Moederdag. Nieuw dit jaar is de brunch op zondag, Moederdag. Hiervoor zijn aparte tickets verkrijgbaar.


Entree voor kinderen t/m 17 jaar is gratis. Tickets zijn tegen gereduceerde prijzen in de voorverkoop te bestellen via de site waarop ook het hele programma is te zien.

hootchiekoe.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden