Foto:
Biebtip

Biebtip: Als de regen niet valt

OUDE IJSSELSTREEK - Deze krant en bibliotheek Achterhoekse Poort werken samen in de online rubriek Biebtips. Elke twee weken geeft een medewerker van de bibliotheek een tip voor een boek of dvd.

Deel 143 door Mieke de Vette: Als de regen niet valt - Maggie O'Farrel

“De hitte, de hitte.” De eerste woorden van het verhaal. Londen zucht onder een lange periode van intense hitte (1976).

Het verhaal gaat over de familie Riordan. Moeder Gretta, al tientallen jaren getrouwd met Robert, doet wat ze altijd doet. Brood bakken. “Ze is niet van plan die gewoonte te laten doorkruisen door een kleinigheid als een hittegolf.”. Robert gaat zijn dagelijkse krant halen bij de kiosk. En komt niet meer terug.

Zoon Michael Francis, getrouwd met Claire en vader van twee kinderen wordt gebeld. Hij had plannen om naar Amerika te verhuizen, maar door een te snelle zwangerschap is hij jonggetrouwd en als saaie geschiedenisdocent in een buitenwijk beland. Zijn vrouw lijkt steeds meer van hem te vervreemden en gaat allerlei cursussen volgen “om zichzelf te vinden”.

Zus Monica, de lieveling van Gretta wordt vervolgens door Michael Francis gebeld. Haar leven verloopt ook niet vlekkeloos; na een jong huwelijk snel gescheiden en nu in een relatie terecht gekomen met iemand die door jonge kinderen nog te strak verbonden is met zijn ex-vrouw.

Dan, het zwarte schaap van de familie, Aoife, die in New York woont. Zij heeft een geheim dat haar al haar hele leven beperkt: ze kan niet lezen.

Zo heeft iedereen van het gezin een eigen manier om problemen weg te stoppen, door te gaan met het leven.

De verdwijning van hun vader zorgt ervoor dat alle gezinsleden weer bij elkaar komen in het ouderlijk huis. Familieleden en vrienden komen langs, tonen hun medeleven. De kinderen proberen te praten, denken terug aan vroeger. Maar wanneer Monica op onderzoek uitgaat in de persoonlijke spullen van hun vader, komen er wat geheimzinnige zaken boven tafel. Wist Gretta ervan, of niet? De enige oplossing is met z’n allen naar Ierland!

Maggie O’Farrell laat het verhaal zich ontwikkelen via de verhalen, gevoelens, herinneringen van de gezinsleden. “ Als de regen niet valt” is een wat nostalgisch en melancholiek verhaal over aan het oppervlak gewoon gezin, maar daaronder zitten geheimen, weggestopt onder schone schijn. Een subtiel familieportret en tijdsbeeld.

Maggie O’Farrell is een talentvolle Ierse schrijfster. “ Als de regen valt “ is haar zesde roman

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden