Vlnr: Paul Klaassen, Frederik Philipsen en Jurjen Roerdinkholder. (foto: Roel Kleinpenning)
Vlnr: Paul Klaassen, Frederik Philipsen en Jurjen Roerdinkholder. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Ovens van klei, zand, stro en mest

door Marcel van Berkum

Bij de smederij van Paul Klaasen in Gaanderen ligt 2 ton klonten ijzeroer opgeslagen. Het is gevonden bij het uitgraven van het zandbed onder het nieuwe parkeerterrein tegenover het DRU Industriepark aan de Oude IJssel. Het wordt gebruikt tijdens het Rennfeuer Treffen 2019 van 18 tot en met 21 april.

TERBORG - Dat er op deze plekken ijzeroer in de grond voorkomt is geen verrassing. Het gebied, begrensd door Oude IJssel en Keizersbeek, stroomde in vroeger tijden vaak over en is een goede voedingsbodem voor moerasijzererts of ijzeroer. Smid Paul Klaasen vertelt: "Bij de aanleg van de parkeerplaats bij de DRU had ik een afspraak met de kraanmachinist, die mij belde als hij wat omhoog haalde." In de smederijwereld wordt het Duitse woord Rennfeuer gebruikt, waarbij renn is afgeleid van het werkwoord rinnen (stromen van de slak). In het Nederlands heet het een schachtoven. Het was de aloude wijze van ijzerwinning. De kegelvormige ovens van bijna 2 meter hoog worden geladen met houtskool en erts en op hogere temperatuur gehouden met blaasbalgen. Het ijzer blijft als een sponsachtige (poreuze) massa, de wolf of loup, in de oven over. De wolf wordt vervolgens ontdaan van onzuiverheden. En de smid kan gaan uitsmeden.

Basis ijzerindustrie

Paul Klaasen is initiatiefnemer en maakt deel uit van het organisatiecomité van het aanstaande Rennfeuer Treffen 2019. Op het evenemententerrein, tegenover het Ouhrlokaal, worden door deelnemers uit Nederland, Duitsland en Frankrijk ovens gebouwd en gestookt. "We tonen de historie van de basis van de ijzerindustrie en bouwen zeven ovens van klei, zand, stro en paardenmest. Het evenement is niet van 9 tot 5. Ook 's avonds is er veel te zien."

Ring

De 63-jarige besnorde 'man met de hamer' kan enthousiast vertellen over het evenement en over zijn professie. De geboren Amsterdammer begon in 2002 na een burn out met een opleiding als smid. Eerst bouwde hij een smederij bij zijn huis in Terborg. Later betrok hij het huidige bedrijfspand in Gaanderen. Oude IJsselstreek is lid van de Ring van Europese IJzersteden, een netwerkverband van gemeenten, die vanuit het verleden binding hebben met het ambacht smeden en de metaalverwerkende industrie. De gemeente verleent de uitvoerende werkgroep een jaarlijks budget. Paul Klaasen is als smid van de Ring een fanatiek belangenbehartiger. Hij vertegenwoordigt de gemeente regelmatig op vergaderingen en manifestaties in binnen- en buitenland. Dichter bij huis neemt hij met veel plezier deel aan IJzerwijs. Ook één van de activiteiten rondom het lidmaatschap van de gemeente Oude IJsselstreek aan de Ring van Europese IJzersteden. Honderden leerlingen van groep 8 van de basisscholen in de gemeente kunnen in innovatiecentrum CIVON het ijzer smeden als het heet is. Daarnaast verzorgt hij cursussen en workshops.


Het Rennfeuer Treffen 2019 wordt mede gesponsord door lokale bedrijven en is in het paasweekend van donderdag tot en met zondag bij de DRU Cultuurfabriek. Vrijwilligers van het Nederlands IJzermuseum en CIVON helpen mee met opbouwen en afbreken en verstrekken informatie aan de bezoekers.

Meer berichten