Foto: Remco Alberink

Column Remko Alberink: Wie is de Mol

Het is weer rustig op Twitter en andere sociale media, de hype voor Wie is de Mol is nu al weer enkele weken goed opgeborgen in de kast, voor velen is het afkicken. Ik volgde het TV-programma, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Wie er veel plezier aan beleeft, het is u gegund.
Meest triestig vind ik nog wel de 'nabeschouwing' in 'Moltalk.' Nu geef ik toe, ook niet elke voetbal-nabeschouwing is de moeite van het kijken waard, vaak wordt er immers maar wat gezwetst.

Maar live op televisie een analyse van een spelletje te maken dat niet eens live is, en door manipulatief TV-knipwerk tot een uitzending is vervaardigd, dat is eigenlijk ongehoord. Het is bewust het misleiden van u en mij als kijker, het woord minachting komt spontaan in mij op.

Maar goed, het gros van Nederland leeft voor 'De Mol.' Ik beleef er persoonlijk nog het meest plezier aan door in gedachten een lokale versie van 'Wie is de Mol' te bedenken, De Mol, editie Oude IJsselstreek bijvoorbeeld, met enkele bekendheden uit de gemeente. Voormalig profvoetballer Frank Lukassen lijkt me een goede deelnemer, alsmede de immer optimistische weerboer Gerrit Vosers én natuurlijk burgemeester Otwin van Dijk niet te vergeten.

Die zie je dan op kanaal Regio 8 een potje levend schaak spelen tegen het 'blauwe team' bestaande uit wielrenner Koen Bouwman, Huntenpopvoorzitter Hajon Westerveld en bijvoorbeeld Guus Hiddink, net terug van een trainingskamp met zijn Chinese vrienden.

De presentatie van dit fictieve programma, dat is nog wel een dingetje, want tijdig je mond houden is slechts weinig presentatoren gegeven. De meesten zijn roeptoeters die vooral zichzelf willen horen orakelen, zich niet afvragend wat goed is voor programma of voor u en mij als kijker.
Ik denk dat topvolleybalster Lonneke Sloetjes wel eens een goede kandidate zou zijn, slim, succesvol en met een staat van dienst waar de rest van de Achterhoek alleen maar van mag dromen. En ze is vrouw, en vrouwen hebben soms, ik herhaal soms, een beter inlevingsvermogen als mannen, zeker als het een ontmaskering betreft. Als het zo irriteert, kijk dan niet, zal een oplettende lezer denken. U hebt gelijk, ik geef het toe. Toch neemt mijn fantasie nog even met mij de loop. Wanneer krijgen we een nabeschouwing van het 8 uur-journaal te zien, of een Sesamstraat-talk?
Het wordt tijd voor wat mooier weer, zodat we minder tv kijken en meer genieten van de omgeving. Wandelen in het Engbergse bos of fietsend van Varsseveld via Sinderen naar Breedenbroek. Een schitterend decor, daar kan geen tv-uitzending tegenop.

Meer berichten