Foto: “Illustrator Jan Verheijen”.

Voorleesmiddag met verhalen en gedichten in het dialect

Oude IJsselstreek - Leden van d’Eigenspraok, werkgroep dialect, gaan op vrijdagmiddag 5 april verhalen en gedichten in het dialect voorlezen, aan volwassenen, in de Bibliotheek. Onder het motto ‘ A'j plat kunt praoten, mo'j 't ok kunnen schrieven’ lezen ze voor uit eigen werk in de Bibliotheek Gendringen, Terborg, Ulft en Varsseveld.

De Bibliotheek Achterhoekse Poort organiseert in alle bibliotheken een voorleesmiddag in het Achterhoeks dialect. Aanleiding is het project Wiesneus dat in maart van start is gegaan.

Vier leden van d’Eigenspraok – werkgroep dialect, onderdeel van de Oudheidkundige Vereniging Gemeente Gendringen – zullen op vrijdag 5 april voorlezen uit eigen werk. Zij hanteren het motto: ‘A’j plat kunt praoten, mo’j ’t ok kunnen schrieven.’ De leden van d’Eigenspraok koesteren hun dialect en zij ondervinden veel plezier in het schrijven en lezen in het Achterhoeks van rond de Oude IJssel. D’Eigenspraok kan putten uit een enorme hoeveelheid teksten die in eigen beheer zijn uitgegeven en als boeken in plaatselijke winkels van het voorleesgebied liggen. De voorleesmiddagen worden gehouden in de Bibliotheek Gendringen, Terborg, Ulft en Varsseveld van 14.30 tot 16.30 uur. Voorlezers zijn Thea Broekhuizen, Jan Verheijen, Wim Epskamp en Liesbeth Bolk. Iedereen is welkom, de toegang is gratis.

Naast de voorleesmiddagen voor volwassenen wordt er ook op scholen aandacht besteed aan onze streektaal. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van ‘Wiesneus’ een tijdschrift voor kinderen. Wiesneus, een tijdschrift ontworpen door Het Huus van de Taol in Drenthe, wordt sinds vorig jaar in een Achterhoekse versie uitgegeven. Het magazine is bedoeld om kinderen voor dialect te interesseren en hen de rijke schat aan dialectwoorden te tonen. Aan de hand van Wiesneus gaan medewerkers van de Bibliotheek dialectlessen op de basisscholen verzorgen.

Meer berichten