Vriendengroep Azewijn-Netterden: Rens Lizzy, Sanne, Rico, Henk-Jan, Jeroen, Bob, Chantal en Bart. (foto: Roel Kleinpenning)
Vriendengroep Azewijn-Netterden: Rens Lizzy, Sanne, Rico, Henk-Jan, Jeroen, Bob, Chantal en Bart. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

'We zijn gezellige weekendvullers'

Ze noemen zichzelf gezellige weekendvullers en doen sinds jaren met een eigen wagen mee aan de carnavalsoptocht in Azewijn. "Het carnaval leeft in Azewijn," weten Jeroen Huntink en Bob Scholten te vertellen. "Het virus kreeg ons echt te pakken toen we een jaar of 15 waren. Dat was in 2005 en toen hebben we voor het eerst zelf een wagen in elkaar geschroefd."

door Nick Moritz


"Het is hartstikke mooi om samen zo'n klus te klaren", vervolgt het duo. "Natuurlijk werd er ook stiekem een pilsje gepakt. Daar hoeven we nu als eind twintigers niet meer zo moeilijk over te doen. Toch gaat het niet om het drinken. De gezelligheid staat voorop en dat werkt al sinds jaren heel goed."

De Kammeroajen

Het carnaval in Azewijn is het werk van De Vossenjagers. De vriendenclub waar Bob en Jeroen deel van uitmaken is bekend onder de naam 'De Kammeroajen'. "We weten wel dat dit niet goed in dialect is geschreven, maar zo heten we nu eenmaal en zo blijven we het ook lekker schrijven. We zijn destijds met zeven man van start gegaan en dat groepje groeide snel. Allemaal kerels in het begin, maar tegenwoordig komt ook de aanhang mee. Nu hebben we dik twintig leden."

De Kammeroajen vinden dat ze een voortrekkersrol vervullen in het Azumse carnaval. Ze waren de eerste jeugdgroep die met een eigenhandig gebouwde wagen aan de optocht meededen. "Tegenwoordig doen er jaarlijks wel vijf jeugdgroepen met een eigen wagen mee. Wij zijn degenen die elk jaar wel weer iets nieuws bedenken en dan zie je dat een carnavalletje later bij de anderen weer terug. Zo hebben we de Achterhoekse vlag met ons eigen wapen opgesierd en dat wordt nu ook al nagevolgd."

Halfvastenoptocht

Omdat een weekend met alleen de zaterdagoptocht in Azwijn maar half gevuld is, zijn De Kammeroajen ook mee gaan doen aan het carnaval in Netterden. "Daar hebben we ook jaren met veel plezier meegedaan. Sinds een paar jaar hebben we die tocht echter ingeruild voor de optocht in Varsselder omdat daar drie van onze leden naartoe zijn verhuisd. In Netterden laten we ons gezicht echter ook zien. Daar doen we dit jaar voor de derde keer mee aan de halvastenoptocht. Dat is en verlichte tocht die komende zaterdag 's avonds om elf over zeven van start gaat."

Chilisaus

De Kammeroajen bouwen jaarlijks tien tot vijftien weken aan hun wagen. Dat hangt een beetje van de grootte af. "We hebben niet elk jaar een even grote wagen. Het thema bepaalt de omvang zou je kunnen zeggen. Dit jaar hebben we voor het eerst het motto van de prins als onderwerp gekozen: 'Wi-j hollen um scharp'. De grote fles hot chilisaus spreekt daarbij voor zich. Wat de toekomst brengt weten we niet. Het kost wel meer moeite dan vroeger. Drukke banen en kinderwensen leiden toch af."

De halfvastenoptocht gaat zaterdag om 19.11 uur van start in Netterden.

Meer berichten