Wilma Rougoor met de alpaca's van de alpcacaranch in Voorst. (Foto: Roel Kleinpenning)
Wilma Rougoor met de alpaca's van de alpcacaranch in Voorst. (Foto: Roel Kleinpenning) (Foto: )

'Alpaca's moeten geen stress krijgen'

Voorst - Met grote vragende ogen komt alpaca Lemmy op de verslaggever af, vragend om wat brokjes. Lemmy is een van de vijf alpaca's op de alpaca-ranch van Wilma Rougoor en Gilbert Otten in Voorst. Komende zondag houdt de ranch een open dag, en vertelt het duo aan de bezoekers alles over deze bijzondere dieren, en hoe ze als stel Achterhoekers behept werd met het alpaca-virus.

door Remko Alberink

Gilbert Otten en Wilma Rougoor uit Voorst kwamen ooit tijdens een vakantie in het hooggebergte van Peru in contact met de alpaca's, en beiden waren verknocht. Na verbouwing van hun woning in het buitengebied van Gendringen, besloot het duo zich te laten informeren over het houden van deze dieren die voornamelijk leven in het Andes-gebergte, een nieuwe hobby was geboren.
"Dat was heel bijzonder, want we gingen puur ter oriëntatie naar een alpaca-houder voor informatie", duidt Wilma. "Om vervolgens dezelfde dag in Sinderen onze eerste twee alpaca's te kopen", vult Gilbert al lachend aan. De dieren kunnen moeilijk alleen zijn, dat overleven ze niet. "Daarom hebben we er ook meerdere", vertelt Gilbert als hij de dieren voert. De mooie dieren staan in de wei, en in het seizoen komen er elke zaterdagmiddag bezoekers voor een wandeling. "Dat is heel rustgevend. Mensen met kinderen, groepen, maar ook mensen uit een verzorgingstehuis beleven er veel plezier aan. We halsteren de dieren samen en maken dan een mooie wandeling in de omgeving die past bij de doelgroep. Ook voor rolstoelgebruikers bestaan hier goede wandelpaden."

Alpaca's gedijen het beste in een rustige omgeving. "Als de dieren merken dat je gestresst bent, worden zij dat ook", merkt Gilbert op. "Dat willen we dan ook voorkomen, we hebben dierenwelzijn heel hoog in het vaandel."

Waar de meeste alpaca-houders het verkopen van de wol van de dieren als doel hebben, is dat bij het Voorster duo anders. Gilbert: "Dat vinden wij niet het belangrijkste, wij vinden de alpaca's vooral leuk."

Wilma en Gilbert hebben beiden een baan, maar de liefde voor Bowi, Zara, Storm (uit Jiskefet), Snoop en Lemmy is groot. Wilma: "Lemmy is vernoemd naar de zanger van de band Motörhead."

Qua klimaat kunnen de alpaca's, die erg nieuwsgierig van aard zijn en heel alert, in elk klimaat gedijen. "In het Andesgebergte leven ze bij temperaturen tussen de -40 graden en +40 graden celsius."

Komende zondag houdt de Alpacaranch De Achterhoek van 11.00 tot 16.00 uur een open dag, als onderdeel van festiviteiten in de omgeving. "De vraag of we mee wilden doen kwam van Van Hal en van 't Lohr in Voorst. Bezoekers krijgen iets lekkers en kunnen bij ons een kijkje komen nemen. We vertellen die dag veel over de alpaca's."

Het wandelen met de dieren is dan niet mogelijk. "Dat zou te veel onrust voor de dieren opleveren, dat willen we niet."

www.alpacasindeachterhoek.nl

Meer berichten