Foto:

Eeuwenoude linde voor De Radstake maakt plaats voor nieuwe linde

Heelweg - De oude vertrouwde iconische linde voor De Radstake is zodanig verzwakt dat het gevaar van instorten reëel aanwezig is.

De Radstake Linde is voor veel gasten van De Radstake een vast ijkpunt om even uit te rusten van een lange fietstocht, bij terugkomst van verre oorden of om gewoon heerlijk onder te zitten en te genieten.

De linde is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van De Radstake, Lodewijk Napoleon droomde er onder weg toen hij de akte voor de bouw van de kerk in Zieuwent tekende rond 1897. Hij overnachtte daarvoor bij herberg De Radstake en de sage wil dat hij onder de linde wilde slapen. Koningin Wilhelmina werd er ontvangen tijdens haar bezoek aan de Achterhoek. Honderden jaren werden de rijtuigen onder de linde geparkeerd tijdens de tochten over de oude Hessenwegen die langs De Radstake liepen en werd er bij wijze van spreken als handrem een Stake in het Rad gestoken. Er werd recht gesproken, waarna de veroordeelden werden geradbraakt onder de Linde. De Staak en het Rad werden hiervoor bewaard in De Radstake. De Romeinen kwamen al bij De Radstake maar of die onder de Linde geslapen hebben..?

Tegenwoordig bevind het grote terras van De Radstake zich onder de oude linde en genieten de gasten van de verkoeling die de linde al honderden jaren geeft.

Volgens Johan van De Radstake was de linde altijd al hol van binnen maar zag je dat de linde het vooral de laatste jaren moeilijk had. "Na de verbouwing van het terras +/-10 jaar geleden hebben we er dan ook voor gekozen om de linde te ondersteunen met een stellage. Helaas mocht dit nu niet meer baten en is de linde aan honingzwam ten onder gegaan. Tot afgelopen vrijdag hadden wij nog de hoop dat we onze linde genezen konden, toen kwam een vooraanstaand bomenchirurg van de bomenstichting Nederland onze linde een check geven in de uiterste poging de boom voor De Radstake te behouden. Eerst constateerde de specialist dat de boom minimaal 350 jaar oud was en zei dat hij zijn uiterste best ging doen hem te behouden. Het mocht niet baten, zijn oordeel was hard maar we hadden het al verwacht. We moesten onze linde opgeven en hem, veiligheidshalve, zo snel mogelijk kappen."

Snel werd er naar een oplossing gezocht en in samenwerking met hovenier gebr. Arends uit Hengelo gld. en boomkwekerij Radstake te Zelhem werd er een nieuwe Linde gevonden voor de volgende 350 jaar geschiedenis van De Radstake. Deze is dinsdag geplaatst.

De oude linde wordt opgehaald door Apenheul in Apeldoorn, waar het een tweede leven krijgt.

Vanaf woensdag 20 maart is het terras van De Radstake weer geopend.

Meer berichten