Biebtip

Biebtip Ingrid Jolink: Getal van het beest van Chris Houtman

OUDE IJSSELSTREEK - Deze krant en bibliotheek Achterhoekse Poort werken samen in de online rubriek Biebtips. Elke twee weken geeft een medewerker van de bibliotheek een tip voor een boek of dvd.

Deel 142 door Ingrid Jolink: Getal van het beest van Chris Houtman 

Zo af en toe lees je voor het eerst een boek van iemand en denk je: Van deze schrijver wil ik meer lezen. Dat overkwam mij nadat ik “Akte van berouw” (ook te leen als e-book) had dichtgeslagen, de debuutroman van Chris Houtman. Gelukkig kwam ik meteen een ander boek van hem tegen, tijdens mijn werk, en dat ging natuurlijk direct mee naar huis: “Getal van het beest”. Ook echt weer een moeilijk weg te leggen boek, spannend en zeer filmisch beschreven, met toch inspiratie voor eigen overdenkingen en invullingen.

Een angstaanjagende thriller over actuele spanningen en problemen in het Amerika van Donald Trump, en de in Europa schromelijk onderschatte gevolgen die dit kan hebben voor de stabiliteit van onze democratische samenleving. Verschillende gevoelig liggende thema’s komen aan bod en geven een verrassende kijk op fakenews en de invloed daarvan op ons dagelijks leven.

De Nederlandse Hannah Soehari reist naar de Verenigde Staten om een documentaire te maken over Amerikaanse televisiedominees, megakerken en hun dweperige steun voor president Trump. Rick Hurley, haar oude liefde van de high school uit haar tijd als uitwisselingsscholier in Ohio, zorgt voor de nodige introducties. Rick heeft als commando gediend in Irak en Afghanistan. Wat later is Rick in Nederland als veiligheidsexpert aan het werk bij de Amerikaanse ambassade. Hannahs collega werkt intussen aan een reportage over teruggekeerde jihadisten. In een andere verhaallijn maakt de lezer kennis met de Brit Alec Hayes en zijn Koerdische vrouw Jihan. Ze vechten voor de Koerdische strijdkrachten, maar reizen naar Europa om met hun acties meer media-aandacht te generen.

Vol vaart geschreven, over religie en machtsmisbruik, over manipulatie van de publieke opinie en fake news. Soms moest ik even terugbladeren vanwege de vele namen en sommige karakters hadden voor mij iets meer uitgediept mogen worden. Maar dan was het boek een stuk dikker geworden; had mij trouwens niets kunnen schelen…graag zelfs!

Chris Houtman heeft beroepshalve veel geschreven voor theater en televisie en dat merk je! Zijn thrillers worden, zoals wel vaker gebeurt, vergeleken met die van Dan Brown. Zit wat in maar ik vind de boeken van Chris meer gedetailleerd, actueel en onderbouwd.

Het zet aan tot nadenken maar leest ook gewoon heerlijk weg.

Ik ben natuurlijk meteen gaan zoeken naar meer van Chris en gelukkig bleek er in 2018 nóg een thriller van hem te zijn verschenen: “Het negende gebod” dus ik ben weer even onder de pannen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden