Foto: Merlijn Doomernik

Murat Isik naar Varsseveld

Varsseveld - Schrijver Murat Isik komt op donderdag 28 maart om 20.00 uur naar het Borchuus in Varsseveld. Hij is de schrijver van het Boekenweekessay 2019 en wordt geïnterviewd door Joyce de Schepper. Kaarten à tien eurozijn verkrijgbaar bij Boekhandel Rutgers, Spoorstraat 10 te Varsseveld.
Isik (Izmir, 1977) is van Zaza-Turkse afkomst. Hij studeerde rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Amsterdam en San Francisco State University. Isik won met 'Wees onzichtbaar' de Libris Literatuur Prijs en de Boekhandelsprijs. Daarnaast werd het uitgeroepen tot Beste Boek van het Jaar 2017 en was het voor talloze andere prijzen genomineerd. Het wordt ook bewerkt voor een tv-serie.
'Wees onzichtbaar' vertelt het verhaal van de Turkse Metin Mutlu, die in 1983 op 5-jarige leeftijd met zijn ouders en zus naar Nederland komt. Het gezin betrekt een flat in de Bijlmermeer, een wijk die in razend tempo verpaupert. Metin voelt zich onveilig in die omgeving maar ook thuis, door zijn onvoorspelbare en gewelddadige vader. Gaandeweg en gelijktijdig met zijn emanciperende moeder veranderen de verhoudingen.
Het Boekenweekessay heet 'Mijn moeders strijd' en beschrijft de onvermoede emancipatiestrijd van Murat Isiks moeder Aynur: van haar geboortedorp Baltas tot haar jaren in de Bijlmer. Het essay ligt vanaf 23 maart voor 3,75 euro in de boekhandel.
Het thema van de boekenweek (23-31 maart) is 'De moeder de vrouw'. Jan Siebelink schreef het Boekenweekgeschenk 'Jas van belofte', dat tijdens de Boekenweek bij besteding van ten minste 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken cadeau wordt gedaan. Op 31 maart, de laatste zondag van de Boekenweek, kunnen reizigers traditiegetrouw op vertoon van het Boekenweekgeschenk gratis met de trein reizen.

www.boekhandelrutgers.nl

Meer berichten