Ciska Wynia en Udo Klompenhouwer, schrijvers toneelstuk 'Tante Leen'. (foto: Roel Kleinpenning)
Ciska Wynia en Udo Klompenhouwer, schrijvers toneelstuk 'Tante Leen'. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

't Buurtschap in ban van 'Tante Leen'

Sinderen - Toneelvereniging t Buurtschap uit Sinderen speelt vanaf komend weekeinde vijf keer de voorstelling Tante Leen', een toneelstuk dat in Sinderen en Aalten wordt opgevoerd. De leden Ciska Wynia en Udo Klompenhouwer herschreven het stuk dat speelt in de Amsterdamse Jordaan. Aan de vooravond van de première kijkt het duo terug en vooruit.

door Remko Alberink

"Bij ons begint het selecteren van een stuk bij de selectiecommissie", legt Wynia uit. Ze speelt 'Tante Leen' in de gelijknamige voorstelling die voor dit voorjaar is uitgekozen. "In deze keuze waren we als commissie niet unaniem, maar we hebben toch gekozen het te doen."

Herschrijven

Met Klompenhouwer herschreef ze het stuk. "Het is een stuk dat speelt in de vijftiger jaren van de vorige eeuw", legt Klompenhouwers uit. "We hebben er verschillende rollen aan toegevoegd, bijvoorbeeld de kinderen en de verteller. Ook hebben we het stuk van binnen in ons herschreven stuk verplaatst naar buiten, gewoon op straat."

"Misschien hebben we wel 35 procent weggegooid omdat dit in onze ogen te saai was", verduidelijkt Wynia. "Ook hebben we er wel 20 procent aan tekst en liedjes bijgeschreven."

Het duo schreef niet alles samen, maar kwam een aantal keer bij elkaar om de mening van de ander te toetsen. Als een nieuw stuk eenmaal af is, dan kan de commissie aan de gang die de personages aan de leden toewijst. "Niet alle leden doen mee, er kunnen goede redenen zijn waarom een lid van onze vereniging niet aan een voorstelling meedoet. Bij de toewijzing kijken ze ook naar wat iemand kan."

Arie

Klompenhouwer speelt deze keer de rol van Arie. "Helemaal goed hoor. Het is niet zo'n grote rol, maar dat hoeft ook niet. Ik had ook wel achter de coulissen willen werken deze keer."

't Buurtschap heeft een rijke historie. Ontstaan in 1873 is de toneelvereniging al toe aan de 67ste opvoering. Intussen zijn er meer dan vierhonderd voorstellingen gespeeld. Wynia is vanaf het begin lid, Klompenhouwer wat later. "Meestal hebben we twee voorstellingen per jaar, een blijspel en een wat serieuzer stuk", weet Klompenhouwer.
"Mijn mooiste rol was toch wel ooit die van mevrouw Van Daan in het Dagboek van Anne Frank", houdt Wynia haar gehoor voor.

Uitverkocht

De kaartverkoop voor de drie voorstellingen in Sinderen verliep zo voorspoedig dat er een vierde voorstelling aan toegevoegd werd. Deze voorstellingen zijn intussen allemaal uitverkocht. "Daarom gaan we ook nog naar Aalten, waar 30 maart liefst 770 mensen kunnen komen kijken", legt Klompenbouwer uit.

Met beeld wordt de Amsterdamse Jordaan dan nagebootst, en de stem van Tante Leen is dan onmiskenbaar aanwezig als zij op de bühne staat:

Facebook: www.facebook.com/buurtschap.nl/

Meer berichten