Foto: Roel Kleinpenning

Muziek uit films en games

Doetinchem - Het Ettens Mannenkoor en muziekvereniging Concordia Eefde bestaan allebei 105 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum geven beide verenigingen op zaterdag 16 maart bij Amphion in Doetinchem een gezamenlijk concert met als titel Games 2 the Movies. "De nummers die tijdens dit concert gezongen en gespeeld worden, spreken zowel ouderen als jongeren aan", zegt dirigent Nick Moritz van het Ettens Mannenkoor. "Er zitten veel herkenbare nummers bij."

door Carla van der Meer

Tijdens het concert is een film te zien met beelden die bij de in totaal 20 nummers van het concert horen. "De film hebben we zelf geproduceerd", laat Moritz weten. "De nummers maken op een bepaalde manier emotie los."

Het Ettens Mannenkoor werkt vaker samen met Concordia. "Vijf jaar geleden tijdens het 100-jarig bestaan van onze verenigingen hebben we ook een gezamenlijk concert gegeven", zegt Moritz. "Concordia was destijds op zoek naar een mannenkoor dat tegen het orkest op kon. En dan heb je wel een aantal mannen nodig. Zo is het contact ontstaan." "Met het concert Games 2 the Movies willen we laten zien hoe mooi de aarde is en dat het waard is om voor te vechten", zegt Moritz. "We gebruiken de openingstekst zoals die ook bij Star Wars gebruikt wordt." Zo'n concert heeft heel wat voorbereiding nodig. Moritz verzamelt door de jaren heen nummers die bij het thema passen. "We zoeken altijd iets vernieuwends", vertelt hij. "Bij dit concert wilden we beelden toevoegen. Dan kom je al snel bij films uit. We vertalen de sfeer en de inhoud van de nummers naar eigen beelden. De beelden ondersteunen de muziek en de zang van de mannen. Bij de beelden hebben we de teksten gezocht. De mensen hebben slechte dingen gedaan met de aarde, maar ze hebben ook mooie dingen op aarde gecreëerd. We laten daarom prachtige gebouwen zien. We moeten voorzichtig zijn met de wereld waarop we leven. We willen tonen hoe we met de aarde en met elkaar omgaan. Dit maakt het concert heel actueel. Er zit veel iconische muziek in het concert. Als de mensen het horen, herkennen ze het zeker. Ook zonder dat ze misschien de film, serie of game kennen. Jongeren zullen zeker de muziek van de computergames Civilization en Dragonborn herkennen. Ook de muziek van de Netflix-serie La casa de Papel is heel herkenbaar. De liefde voor het leven en de dankbaarheid voor hen die hun leven gegeven hebben, komt tot uiting in nummers als My heart will go on, Hymn to the fallen en Here's to the heroes." Verder worden er nummer ten gehore gebracht uit Star Wars, Titanic, Highlander, Band of Brothers, Exodus en Once Upon a Time in the West. Moritz kondigt de nummers gedurende de avond aan. "Ik probeer het publiek voor te bereiden op de emotie van de muziek en zang." Games 2 the Movies op 16 maart bij Amphion in Doetinchem start om 20.00 uur. Entree: 24,50 euro. Kaarten aan de kassa of via:

www.amphion.nl

Meer berichten