Ton van Hecke (links) en wethouder Ben Hiddinga. (foto: Roel Kleinpenning)
Ton van Hecke (links) en wethouder Ben Hiddinga. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Eerste start-up vestigt zich in Frank Daamengebouw

Ulft - De gemeente Oude IJsselstreek heeft het Frank Daamengebouw op het DRU Industriepark gekocht om het te behouden en om een inspirerende plek te bieden aan beginnende bedrijven. Hierbij ligt de focus op bedrijven die bezig zijn met innovatie en Smart Industry. D2D Water Solutions is de eerste startup die zich in dit markante pand heeft gevestigd.

door Carla van der Meer

"Het terrein van de voormalige DRU is een inspirerende plek", zegt wethouder Ben Hiddinga van de gemeente Oude IJsselstreek. "We willen organisaties als de VIV, IBOIJ, Smart Business Centre Civon en VNO-NCW de ruimte te bieden. We hebben hier in de regio diverse grote bedrijven en Smart Industry is hier een vooraanstaande bedrijfstak waarmee we ons onderscheiden."

"De industriële kringen, onderwijsinstellingen en andere experts hebben gewezen op het belang van het DRU Industriepark als de plek voor start-ups in de regio", zegt Rob Wellink van de gemeente Oude IJsselstreek. "Wij hebben hun advies daarin als gemeente gevolgd." "We proberen hier studenten en afstudeerders in contact te laten komen met bedrijven in de omgeving zodat ze kennis met elkaar kunnen delen", geeft Hiddinga aan. "Er kunnen verbindingen gelegd worden. Deze plek ligt mooi centraal in de Achterhoek. "Er kan samengewerkt worden met het Almende College, Anton Tijdink Techniekopleidingen en de werkomgeving Varsseveld. Het Frank Daamengebouw is ook precies de plek voor de start-ups, een oude industriële omgeving die de creativiteit prikkelt. We willen de regio voor studenten boeiend maken en houden en ze zo binden aan een stageplaats in de regio, zodat ze hier ook werk kunnen vinden. We hebben veel te bieden op het gebied van horeca, muziek, cultuur, en straks met het Jongerenhotel bij het station in Doetinchem." "In mei staat de presentatie aan de raad gepland", geeft Wellink aan. "De belangstelling van buitenaf is groot. Zo groot zelfs dat de eerste start-up zich al gevestigd heeft. Dat geeft aan dat het concept al klaar is." IJzersterk Ondernemen zit al in het gebouw. De eerste start-up die zich gevestigd heeft is Drop2Drink (D2D) Water Solutions. "We werken samen met studenten van de HAN", zegt Ton van Hecke van D2D Water Solutions. "Energieneutrale woningen kennen we al, maar wij willen kijken of we ook waterneutrale woningen kunnen maken. Er wordt nog te weinig nagedacht over het hergebruik van water."

Meer berichten