Irene Sohilait met het boek 'Het leugenhuis'. (foto: Roel Kleinpenning)
Irene Sohilait met het boek 'Het leugenhuis'. (foto: Roel Kleinpenning)
Biebtip

Met boek op de bank tijdens kerst

OUDE IJSSELSTREEK - Het is bijna kerstvakantie: eindelijk tijd om lekker een boek te lezen. Maar welk boek te kiezen? Vier medewerkers van bibliotheek Achterhoekse Poort geven hun kerst-boekentips.

Bea Smits tipt Het kerstfeest van Bob. "In  Het Kerstfeest van Bob, vertelt James Bowen, een aan methadon verslaafde Londense straatmuzikant en daklozenkrant verkoper, over de week voor Kerstmis in 2013 Hij vergelijkt die tijd met dezelfde periode in 2010, toen Bob, rode kater met gebreide sjaal, net bij hem wilde wonen! (lees: Bob de straatkat). In 2010 was het allemaal veel moeilijker: geldgebrek en een koude winter met veel sneeuw zonder veel kansen op inkomsten voor eten en verwarming. Het kost James veel moeite om in leven te blijven, maar misschien nog wel meer om de moed erin te houden. James put kracht en inspiratie uit zijn maatje Bob. En leert gaandeweg over de ware betekenis van Kerstmis. Echt een goed gevoel boek voor de Kerst. En: de film over Bob de straatkat komt 22 december uit."

Ingrid Jolink kiest voor 2 prentenboeken: Maria krijgt een kindje. "Een mooie jeugdherinnering is voor mij: voorgelezen worden…dit gebeurde 's winters vaker dan 's zomers en dan vooral in de periode voor en na kerst…heerlijk,…kerstvakantie…buiten spelen…sneeuw…schaatsen en daarna in de pyama, óf, met kerst zelf: in de nieuwe zondagse kleertjes…voorgelezen worden door mama: Pinkeltje, Pippi Langkous, de klassieke sprookjes en het kerstverhaal. Maria krijgt een kindje geschreven door Mieke van Hooft en geïllustreerd door Lonneke Leever, is een mooie eigentijdse uitvoering van het kerstverhaal zonder dat er een expliciete religieuze lading aan hangt; dus geschikt voor bijna iedereen. Hele lieve, sfeervolle zinnen op rijm met prachtige geknutselde illustraties. Leuk om te lezen, voor te lezen en daarna zelf met papier en schaar aan het werk te gaan. Voor kinderen vanaf 3 t/m 7 jaar. Een heel ander, maar zeker niet minder sfeervol, kerstverhaal: 'De grote kleine kerstman' van Anu Stohner heeft mooie grote prenten, gemaakt door Henrike Wilson. Een fijn boek om samen te bekijken: wat een prachtige schilderijtjes die veel kinderen zullen aanspreken, ook door de vertederende dieren. Met weinig woorden wordt op duidelijke en sfeervolle manier een kerstverhaal met een subtiele boodschap verteld rond de kleine kerstman die het uiteindelijk schopt tot hoofdkerstman. Voor kinderen vanaf. 3 t/m 7 jaar."

Linda Bloch heeft een tip voor dvd: The lady in the van. "Wie er tijdens de komende kerstdagen behoefte heeft aan een opmerkelijke film, kan het beste kijken naar 'The Lady in the Van' (regisseur: Nicholas Hytner; naar boek van: Alan Bennett; met Maggie Smith (fantastisch als Miss Shepherd!) en Alex Jennings (als Alan Bennett). Alan Bennett, eigenaar van een huis met een oprit, biedt de bestuurster van een bestelauto een paar dagen de gelegenheid om op deze oprit te parkeren. Miss Shepherd blijft daar uiteindelijk vele jaren staan. Vanzelfsprekend ontstaat er in de loop van die jaren een band tussen hen. Mooie vorm van naastenliefde, waar veel van te leren is!"

Irene Sohilait tipt Het leugenhuis van de Noorse schrijfster Anne B. Ragde. "Dit boek moet je in de dagen rondom Kerst lezen, het is een prachtig boek met een heerlijke sfeer richting Kerst en Oud en Nieuw. Het verhaal gaat over drie broers die elkaar weer ontmoeten aan  het sterfbed van hun moeder. Eén van de drie broers heeft al twintig jaar geen contact meer met zijn familie, een andere blijkt een dochter te hebben die ook opeens op de stoep staat en de derde broer is in zijn solitaire bestaan als begrafenisondernemer het contact met zijn gevoel kwijtgeraakt. Deze vier mensen komen samen in de varkensboerderij van de familie en proberen orde op zaken te krijgen. De vader van de broers wordt door iedereen min of meer geminacht of verwaarloosd, maar het is nu juist deze man die aan het eind met een onthulling komt die de broers dwingt hun leven in een heel nieuw daglicht te zien. Op een geleidelijke, maar pakkende manier wordt je dit familieverhaal ingetrokken."

Meer berichten