Biebtip

Biebtip: De Goudvisjongen

OUDE IJSSELSTREEK - Deze krant en bibliotheek Achterhoekse Poort werken samen in de online rubriek Biebtips. Elke twee weken geeft een medewerker van de bibliotheek een tip voor een boek of dvd.

Deel 141 door Maril van Steenbergen:

De Goudvisjongen - Lisa Thompson

Dit kinderboek is het debuut van deze schrijfster. Ik werd getriggerd door de titel en was benieuwd of het verhaal echt over een jongen ging.

Het verhaal gaat over Matthew. Matthew heeft erge smetvrees. Hij zit veel in zijn kamer en alles moet potdicht. Hij poetst zijn kamer heel vaak en hij kijkt eigenlijk altijd naar buiten. Zo ziet hij niet alleen alles wat er in zijn straat gebeurt. Nee, hij schrijft ook alles op! Sinds een tijdje gaat hij zelfs niet meer naar school.

Op een dag verdwijnt Teddy. Teddy is een peuter die samen met zijn zusje bij opa, de buurman van Matthew, logeert. Opa let niet echt goed op zijn kleinkinderen. Daarom kon dit ook gebeuren.

Al gauw is duidelijk dat Teddy is meegenomen, maar door wie? Matthew wil de verdwijning oplossen en hij kan de politie veel vertellen maar niet wat er precies gebeurd is. Hij is wel degene die Teddy het laatst heeft gezien. Is de buurman verdacht of is Jake verdacht, een voormalig vriendje van Matthew. Omdat Matthew niet naar buiten kan stuurt hij een buurmeisje op onderzoek uit en ze communiceren met elkaar via mail.

Het verhaal heeft een ontroerend einde en het schetst ook goed de wanhoop van de ouders. Ze willen boven alles Matthew helpen maar hoe? Door het verhaal heen proef je de oorzaak van de smetvrees en dit wordt mooi opgebouwd naar het einde toe.

Het verhaal is ook spannend, een echte detective. Een verhaal met twee thema’s die knap verweven zijn met elkaar. Toch is het niet moeilijk geschreven. Het boek heeft een fijne bladspiegel. Aan het begin van elk hoofdstuk staat een leuke tekening.

Kinderen kunnen het zich waarschijnlijk niet voorstellen dat iemand zo bang kan zijn voor bacteriën en ziektekiemen maar de auteur weet het goed te beschrijven en ze maakt het echt begrijpelijk.

Matthew wordt door de twee kinderen die bij de buurman logeren “Goudvisjongen” genoemd omdat hij altijd vanachter zijn raam naar de straat staat te kijken.

Het buurmeisje Melody zorgt voor humor in het verhaal. Ze helpt Matthew met het speuren en daarnaast heeft ze een merkwaardige hobby.

Als lezer voel je sympathie voor Matthew en ook voor Melody. Als je “anders bent” wil dat nog niet zeggen dat je niet deugt en dat is een mooie boodschap.

Voor jongens en meisjes vanaf 9 jaar.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden