Foto: Roel Kleinpenning

Wat te denken van Tsjernobyl als vakantiebestemming?

Silvolde - Volgens Koen van den Hurk en Elena Mostipan is Tsjernobyl in de Oekraïne een schitterende vakantiebestemming. Ze zagen het met eigen ogen. Hun reisbureau KE Travel helpt je op weg naar een avontuurlijke vakantiebestemming.

door Marcel van Berkum

Van jongsaf werd Silvoldenaar Koen van den Hurk aangetrokken door Oost-Europa. Hij ging er met zijn ouders op vakantie en in 2006 reisde hij met vrienden met de auto 2500 kilometer naar de Oekraïne. Hij bezocht in Kiev het Tsjernobyl museum. Hij raakte geobsedeerd door het afgesloten rampgebied waar op 26 april 1986 een kernreactor ontplofte. Van een bezoek aan het gebied kwam het niet, omdat zijn gezelschap dat niet zag zitten. Maar de fascinatie werd steeds groter.

Op weg

"Verklaren kan ik het ook niet, maar ik moest terug naar het gebied." In 2015 ging hij weer op weg, maar de reis eindigde in Polen waar hij werd aangereden en zijn auto was total loss. In de nasleep kreeg hij heel veel lichamelijke klachten. Het weerhield hem er niet van om het daaropvolgende jaar weer te gaan. Sindsdien bezocht hij de omgeving diverse keren. Hij kan er enthousiast over vertellen. 'Angst voor de straling weerhoudt nog veel mensen, maar voor een groeiende groep nieuwsgierigen lokt het avontuur. Redenen zijn dan de aanblik van de kerncentrale, de verlaten spookstad Priyat, waar ooit 50.000 mensen woonden en het schitterende landschap, dat zo groot is als Luxemburg en in dertig jaar door de natuur is overgenomen."

Straling

Straling is er hoegenaamd niet, volgens Koen van den Hurk "Reis je twee uur in een vliegtuig, dan krijg je evenveel straling." Je kunt er natuurlijk niet zomaar heen, want het gebied is afgesloten, maar je boekt een tweedaagse excursie en krijgt dan een geigerteller mee. Dat maakt het nog avontuurlijker. Sinds enkele jaren bezoekt de 34-jarige Silvoldenaar in het zuiden van de Oekraïne een kuuroord. Het heeft hem van veel lichamelijke klachten afgeholpen en vriendin Elena Mostipan opgeleverd. Zij verdelen hun tijd tussen Silvolde en Oekraïne. Onlangs besloten ze een reisbureau met specialisatie Tsjernobyl te beginnen.

Ook de media weten Koen inmiddels te vinden. Binnenkort begeleidt hij een Nederlandse cameraploeg voor een documentaire over het gebied.

Meer berichten