Theo Schepers (83) heeft na 65 jaar afscheid genomen van de Harmonie Ulft. "Hij was een echte verenigingsman."
Theo Schepers (83) heeft na 65 jaar afscheid genomen van de Harmonie Ulft. "Hij was een echte verenigingsman." (Foto: Roel Kleinpenning)

'Opa van Harmonie' neemt afscheid

Ulft - Es-bassist Theo Schepers (83) heeft zondag afscheid genomen van Harmonie Ulft. Hij werd tijdens het concert van de harmonie gehuldigd omdat hij 65 jaar muzikant is geweest. "We gaan hem missen", zegt klarinettist Corine van der Mark. "Hij was zo'n beetje de opa van de Harmonie."

door Carla van der Meer

"Qua instrument had ik niet zoveel met Theo te maken", zegt Corine. "Ik speel hout en Theo koper. Dat zijn twee aparte groepen. Als klarinettist zit ik op de laatste rij. Theo zat een paar rijen voor ons. Hij maakte als grapje wel eens een paar rare geluiden op de bas. Daar moesten wij op de laatste rij om giechelen."

"Theo heeft een warm hart voor de harmonie. Ook zijn vrouw Diny deed altijd veel. De kinderen en kleinkinderen kwamen naar de concerten kijken en dan haalde Theo altijd muntjes zodat niemand iets tekort kwam. Ik vroeg hem: weet je zeker dat je wilt stoppen? Maar dit had hij samen met zijn vrouw besloten. De bas is een groot instrument om op te spelen. Daar is veel kracht voor nodig. Theo vond het beter om er zelf een punt achter te zetten dan te wachten tot het niet meer ging."

"Zijn bas heeft hij op zijn kosten helemaal laten opknappen, want hij wilde het instrument goed overdragen aan de harmonie. Dat typeert Theo. Hij wil alles goed en netjes doen. Het leeftijdsverschil maakte niet zover uit. Ik ben achter in de 20 en Theo in de 80. Maar je kunt toch een goed contact hebben. Hij was altijd heel aardig, open en bescheiden. Hij is trots op zijn vereniging."

Prettige muziekcollega

"Theo was altijd stipt op tijd", zegt oud-voorzitter Ernst Boere. "Hij liet nooit een repetitie voorbij gaan. Hij was heel betrokken, en ook zijn vrouw deed veel. Dat gaan we missen."

"Theo was een prettige muziekcollega", vindt Maarten Vos. "De repetities vond hij heel belangrijk. Als iemand door omstandigheden een paar keer niet was geweest, dan stelde hij zich, op een leuke manier, weer voor. Toen ik overstapte van euphonium naar bas, wilde Theo mij meehelpen met het zoeken naar de juiste toonhoogte. Maar hij had een ander type bas, dus was soms wat lastig."

"Theo heeft tot op hoge leeftijd meegelopen met de serenades. Toen dat niet meer ging, kwam hij wel altijd kijken naar straatoptredens en als het kon was hij bij serenades nog van de partij. We hebben relatief lang bij elkaar gezeten bij de harmonie. En we hebben altijd een goed contact gehad. Hij was een echte verenigingsman."

"Toen de Harmonie het eind jaren 70 moeilijk had, heeft Theo samen met Theo Croes en Piet Hermsen een bestuur bij elkaar gebracht en de Harmonie voortgezet", zegt Peter van Toor, oud-voorzitter van de Harmonie. "De Harmonie is toen weer helemaal opgebloeid en is nog steeds kerngezond. Bij de Smeltkroes is Theo altijd heel actief geweest met timmeren. Hij heeft het podium aangepast."

"Hij is nu geen actief lid meer, maar hij is erelid. Hij en Diny blijven nog bij de Harmonie betrokken."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden