Foto: Roel Kleinpenning

Ton Heerding gaat zwerfafval te lijf

Gendringen - In navolging van GoClean de Liemers introduceerde Ton Heerding uit Gendringen GoClean de Achterhoek. Via een app op de mobiele telefoon is duidelijk in kaart te brengen waar de locaties zijn die het meeste zwerfafval 'ópleveren'.

door Remko Alberink

"Snap jij dit nou?" Gendringenaar Ton Heerding gaat gewapend met een oranje hesje, plastic zak en prikstok de berm bij het uitkijkpunt in Gendringen te lijf. Hij 'tovert' een plastic zak met hondendrol tevoorschijn. "Hondenbezitters moeten de uitwerpselen van hun hond opruimen, maar gooien dan de plastic zak met drol in de berm."

Gebied

Even daarvoor heeft Heerding, coach in Gendringen voor mensen met burn-outs en emotionele problemen, uitgelegd waar zijn betrokkenheid vandaan komt. "Het is hier een hartstikke mooi gebied. Als ik buiten loop, kan ik net zo goed een zak meenemen en wat opruimen toch?"

Lege blikjes van Red Bull, verpakkingsmateriaal van een fastfoodrestaurant en sigarettenpeuken, het vormt zijn top drie van meest voorkomend zwerfafval.

In de Liemers is de groep GoClean de Liemers opgericht. "Dat is een groep die mensen die zwerfafval bestrijden met elkaar verbindt. Dat wil ik ook graag in de Achterhoek. We zijn net begonnen en hebben nu al zes mensen die zich op deze manier inzetten."

Foto

De applicatie werkt zo dat een opruimer op locatie een foto van het afval maakt met zijn/haar smartphone.De app registreert de locatie en eenmaal thuis kan de opruimer korte data over soort afval, locatie en eventueel merknaam ingeven. "Zo krijgen we de hotspots in beeld, want elk stuk opgeruimd afval wordt geregistreerd."

Voor Gendringen spreekt Heerding over het gebied rond de Nijverheidsweg, de uitkijktoren en het gebied achter de Lessenaar. "Ik ben ook in contact met Wonion en de afvalcoach van de gemeente Oude IJsselstreek, de info uit de app delen we namelijk met de gemeente."

Op de telefoon laat hij een kaartje zien met aantal stuks opgeruimd zwerfafval. Het geeft ook het huidige aantal geregistreerde opruimers aan en een ranglijstje van wie hoeveel stuks heeft verwijderd. "Dit is iets wereldwijd. Mensen hoeven niets, maar kunnen hier wel zien waar opruimen veel zin heeft."

Symtoombestrijding

Heerding beseft dat het opruimen van afval pure symptoombestrijding is. "Maar we geven ook informatie op scholen, we willen namelijk het bewustzijn van mensen veranderen. De Achterhoek is een geweldig gebied, laten we dat samen zo houden."

facebook.com/tonheerding.nl

Meer berichten