Foto: Roel Kleinpenning

Voorlezen aan je hond start in de bieb

Achterhoek - Bibliotheek Achterhoekse Poort gaat in vier van haar zes vestigingen van start met een project waarin baasjes voorlezen aan hun hond. De vestiging Aalten bijt op woensdag 6 maart het spits af.

door Nick Moritz

Veel mensen zullen bij het horen van dergelijk nieuws denken aan een golden retriever in de rol van de hond. Dat ras staat bekend als uitermate vriendelijk. Bij de presentatie van het project in de vestiging Terborg zit echter een heuse saarlooswolfhond voor ons klaar. "Golden retrievers zijn heel enthousiast", verklaart begeleider Gerrie Pols. Daantje is de rust zelve en daarom heel geschikt voor deze taak."

Daantje bewijst tijdens de presentatie het gelijk van zijn baasje. Bijna het hele gesprek ligt de hond onder tafel op een van mijn voeten. "Het hele idee is uit Amerika over komen waaien", vervolgt Pols. "Een hond oordeelt niet over de manier en het niveau waarop kinderen voorlezen. Daardoor groeit het zelfvertrouwen en gaat de leesvaardigheid vooruit. In Nederland is inmiddels een stichting in oprichting die voorleeshonden en hun begeleiders opleidt."

Bibliotheek Achterhoekse Poort kwam per toeval met de voorleeshonden in contact. Het idee voor een proef werd snel omarmd. "Wij vinden het belangrijk om kinderen met het plezier van lezen in aanraking te brengen. Dit lijkt daarvoor een heel leuke mogelijkheid. De komende vier maanden is er elke woensdag van 15.00 tot 17.00 uur een voorleesmiddag. De eerste woensdag van de maand in Aalten. Daarna volgen Terborg, Ulft en Varsseveld, steeds in dezelfde volgorde. Er is ruimte en rust nodig. Vandaar dat Dinxperlo en Gendringen niet mee konden doen, die filialen zijn te klein."

Meer berichten